Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις από τους οκτώ που απολογήθηκαν

14-08-2023

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απολογιών των συνολικά οκτώ προσώπων τα οποία συνελήφθησαν και σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛΑΣ είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και επιδίδονταν σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών. Η διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν δύο ανακριτές, ήταν μαραθώνια. Άρχισε στις 08:00 της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ιατρός, ιδιοκτήτης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής, καθώς και Ρουμάνα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν μαία της μονάδας, βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να εμπλέκονται σε: Εμπορία ανθρώπων, Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, Αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, Εφαρμογή μεθόδων Ι.Υ.Α. κατά παράβαση των ορίων ηλικίας, Συμμετοχή σε διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας χωρίς την τήρηση του σχετικού νόμου.

Επιπρόσθετα, οι γιατροί φέρεται να χορηγούσαν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση, ενώ φέρεται το κύκλωμα να ελέγχεται και για περιπτώσεις εικονικών γάμων.

Το Κύκλωμα δραστηροποιείται τουλάχιστον την τελευταία 10ετία και είχε επεκταθεί σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη καθώς και διάφορους νομούς ανά την Ελλάδα (Αττική, Αγρίνιο, Αικατερίνη, Τρίκαλα, Αικατερίνη).

Το Κύκλωμα, εντόπιζε αλλοδαπές γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, με σκοπό να πουλήσουν τα ωάριά τους ή χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες έναντι αμοιβής. Μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος φέρονταν να έχουν εξασφαλίσει οικήματα σε διάφορες σημεία του νομού Χανίων, όπου υπέθαλπαν τις γυναίκες που κυοφορούσαν, ώστε να βρίσκονται σε ελεγχόμενο – αποκλεισμένο περιβάλλον, μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, χωρίς να γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.

Η δράση του Κυκλώματος ξεκινούσε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απόκτηση τέκνου είτε αυτό αφορούσε ζευγάρι που δε μπορούσε να τεκνοποιήσει διαφορετικά, είτε σε μοναχικό άντρα, είτε σε ομόφυλα ζευγάρια.

Το κόστος για τους παραγγέλοντες γονείς ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας ανέρχονταν στις περισσότερες περιπτώσεις από 70.000 – 100.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι μηνιαίες καταβολές αποζημίωσης παρένθετης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου γονέα), ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών καταγράφηκε και κόστος που έφτανε στις 120.000 ευρώ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον 71 γυναίκες, από τα σώματα των οποίων αφαιρέθηκαν κυτταρικοί ιστοί (ωάρια), ως επί το πλείστον αλλοδαπές και κάποιες από αυτές να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη ως προς την αφαίρεση των ωαρίων τους από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ενενήντα οκτώ (98) γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση από τα μέλη της οργάνωσης ως παρένθετες μητέρες, οι οποίες παρέμειναν εποπτευόμενες και αποκλεισμένες από το οικογενειακό τους περιβάλλον έως την επίτευξη του τοκετού.

Τέλος το Κύκλωμα προέβαινε κατ’ επάγγελμα σε μεσιτείες για την εξεύρεση εγκύων γυναικών, ευρισκόμενων σε δεινή οικονομική κατάσταση και ευάλωτη θέση, οι οποίες θα έδιναν άμα της γέννησης, τα βρέφη τους για υιοθεσία, για βιοποριστικούς λόγους, ομοίως έναντι αμοιβής.