Μοναδικές τροφές που μοιάζουν με σημεία του σώματος!

26-12-2016

Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή στη ζωή σας θα έχετε χαζέψει τα σύννεφα και θα έχετε διακρίνει σε αυτά μία συγκεκριμένη φιγούρα ή ένα αντικείμενο. Πόσες όμως φορές σας έχει θυμίσει κάτι ένα τρόφιμο; Η φύση εργάζεται με τρόπο εντυπωσιακό για να ετοιμάσει τρόφιμα τα οποία ωφελούν το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Υπάρχουν όμως κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν τη γνωστή φράση «είσαι αυτό που τρως!».

Καθημερινά οι αναγνώστες βομβαρδίζονται με δεκάδες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Αποφύγετε την τάδε επιλογή γιατί παχαίνει, προτιμήστε τη δείνα γιατί προστατεύει την καρδιά. Οι γνώσεις που τελικά εντυπώνονται στη συνείδηση των καταναλωτών είναι πολύ λίγες. Όμως, εάν ήθελε κανείς να δώσει έμφαση σε ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μηνύματα αυτό θα ήταν η ποικιλία στις επιλογές. Ποικιλία γιατί προσφέρει ισορροπία, ποικιλία γιατί κάθε τρόφιμο θρέφει ολόκληρο το σώμα. Ταυτόχρονα κάθε φρούτο, λαχανικό κλπ. περιέχει εξειδικευμένα συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία συγκεκριμένων οργάνων.  Μάλιστα, κάποια τρόφιμα μοιάζουν με τα σημεία του σώματος που βοηθούν!

Μπανάνα και χαμόγελο

H μπανάνα περιέχει το πολύ σημαντικό αμυνοξύ τρυπτοφάνη. Το τελευταίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της ορμόνης της «χαράς», της σεροτονίνης η οποία με τη σειρά της ελέγχει τη διάθεση στον οργανισμό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως η μπανάνα έχει αντικαταθληπτικές ιδιότητες και σας κάνει να χαμογελάτε!

Καρύδια και εγκέφαλος

Τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές καλών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Μαζί με τα λιπαρά ψάρια, τα ωμέγα 3 των ξηρών καρπών δομούν και προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη φθορά του χρόνου.

Ντομάτα και καρδιά

Η ντομάτα παίρνει το κόκκινο χρώμα της από μία θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Το τελευταίο έχει ισχυρά αντιοξειδωτική δράση για το σύστημα της καρδιάς και των αγγείων. Καθώς η χοληστερόλη από το «πρόχειρο» φαγητό εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων δημιουργείται αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωμάτωση εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας τις πιθανότητες για την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο ρόλος του λυκοπενίου στη διατροφή είναι να προστατεύει τα αγγεία από την επικίνδυνη συσσώρευση χοληστερόλης.

Κρασί και αίμα

Στο κόκκινο κρασί βρίσκεται μία πολύ καλά μελετημένη ουσία γνωστή και ως ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη έχει παρόμοια προστατευτική δράση στα αγγεία, με εκείνη του λυκοπενίου. Το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό του κόκκινου κρασιού αυτοθυσιάζεται για να θωρακίσει τα κύτταρα που καλύπτουν τα επιβαρυμένα τοιχώματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αβοκάντο και γυναικεία αναπαραγωγή

Το αβοκάντο, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, περιέχουν μία πολύ σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η βιταμίνη αυτή ονομάζεται φολικό οξύ, ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, και είναι απαραίτητη για τη διαίρεση των κυττάρων και την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Τζίντζερ και στομάχι

To τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών. Από τη διάρροια, μέχρι τη δυσπεψία και της ναυτία οι τζιντζερόλες της ρίζας του τζιντζερ φαίνεται πως δίνουν φυσικές λύσεις σε ενοχλητικά συμπτώματα.

Καρότο και μάτια

Το καρότο έχει δώσει το όνομά του στην πολυτιμότερη φυσική ουσία που περιέχει, το β- καροτένιο. Το τελευταίο είναι πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α η οποία «αποθηκεύεται» στα μάτια και απορροφά τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Α θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της ωχρής κηλίδας, του καταρράκτη και άλλων παθήσεων της όρασης.

Η ποικιλία στη διατροφή θέλει οργάνωση και επιμονή. Μία καλή συμβουλή για παράδειγμα θα ήταν κάθε ημέρα να καταναλώνετε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά από ολόκληρο το φάσμα του ουράνιου τόξου. Μία άλλη ιδέα είναι κάθε εβδομάδα να δοκιμάζετε και ένα διαφορετικό τρόφιμο. Μία διατροφή χωρίς ποικιλία δεν θα ήταν μόνο εξαιρετικά μονότονη, αλλά δεν θα κατάφερνε να προσφέρει στο σώμα τα εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθημερινά.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com