Μόνο για το θυρεοειδή οι άχρηστες εξετάσεις “φεσώνουν” τους ασφαλισμένους 33 εκατομ. ευρώ

26-12-2016

Γιατροί συνταγογραφούν συστηματικά εξετάσεις που δεν χρειάζονται οι ασθενείς, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία τους! Μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποκαλύπτει ότι οι «άχρηστες» εξετάσεις για τον έλεγχο μόνον μιας πάθησης – της λειτουργίας του θυρεοειδή – προκαλούν μαύρη τρύπα ύψους 33 εκατ. ευρώ ετησίως! 

Κάθε χρόνο διενεργούνται 2,5 εκατ. τέτοιες εξετάσεις ή αλλιώς ένας στους 4 Έλληνες έχει υποβληθεί σε μία εξέταση για τον έλεγχο του θυρεοειδή. Το κόστος του συνολικού πακέτου των συγκεκριμένων εξετάσεων, ανέρχεται σε 71,92 ευρώ, όταν αντίστοιχα το κόστος της αξονικής τομογραφίας είναι 71,11 ευρώ. Σημειώνεται ότι ένα εργαστήριο έχει δυνατότητα εκτέλεσης 40 τέτοιων ελέγχων θυρεοειδούς την ώρα ενώ ένας αξονικός τομογράφος μπορεί να εκτελέσει μόλις 4 – 6 αξονικές το ίδιο διάστημα. 

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του κ. Γιώργου Νότα, Παθολόγου, Επίκουρου Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης αν και στο πλαίσιο ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας θα έπρεπε να ζητείται αρχικά μόνο εξέταση TSH, πολλοί γιατροί  στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου παράγγελλαν εξ’ αρχής όλες τις εξετάσεις (TSH, FT4, FT3) και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αντιθυρεοειδικά αντισώματα!

 Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, «ο έλεγχος αυτός παραγγέλλονταν περισσότερες της μιας φορές την εβδομάδα για ασθενείς που νοσηλεύονταν, με τεράστια επιβάρυνση του εργαστηρίου. Η εικόνα αυτή ήταν παράλογη, ανούσια, πολυδάπανη και αντιεπιστημονική» τονίζει ο κ. Νότας. 

Όπως διαπιστώθηκε μετά από σχετική παρέμβαση στους ιατρούς (εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών), εκτελέστηκαν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς 17,730 λιγότερες εξετάσεις, σε ένα χρόνο! Συνολικά η μείωση του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου σε 6 μήνες ήταν περίπου 19.200 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του «κλειστού» προϋπολογισμού του εργαστηρίου Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας για το σύνολο των εξετάσεων που παρέχει (όχι μόνο τις εξετάσεις θυρεοειδή). 

Αν εφαρμοστεί το μοντέλο του ΠΑΓΝΗ τότε πανελλαδικά για τα Νοσοκομεία το οικονομικό όφελος φθάνει τα 671.000 ετησίως, για τον ΕΟΠΥΥ περί τα 29.000.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (οι οποίοι πληρώνουν το 15% της τιμής) το όφελος αναμένεται ότι θα είναι περί τα 5.450.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 1.900.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην εκτίμηση των εξετάσεων που εκτελούνται σε δημόσια νοσοκομεία και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥΥ δεν πληρώνουν το 15% της συμμετοχής