Μπορεί το αντι-μικροβιακό σαπούνι να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο;

26-12-2016
Μέχρι σήμερα ξέραμε πως αντί-μικροβιακά σαπούνια, σαμπουάν και λοιπά προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού ήταν ένας τρόπος θωράκισης από τα μικρόβια και άρα έφερναν καλύτερη υγεία. Τώρα όμως νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που είχαμε.
 
Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έδειξε πως τα σαπούνια, τα σαμπουάν, οι οδοντόκρεμες, τα απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα υγιεινής, που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο και στην κουζίνα, περιέχουν μια κοινή αντί-μικροβιακή χημική ουσία, την τρικλοζάνη. Αυτή, σύμφωνα με τα πειράματα, μπορεί να προκαλέσει ηπατοπάθεια και καρκίνο σε ζώα.
 
Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Ρόμπερτ Τάκι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Αυτά έδειξαν πως, παρά την διαδεδομένη χρήση της τρικλοζάνης, η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πειραματόζωα, προκαλώντας καρκίνο και ηπατική ίνωση μέσω βιολογικών μηχανισμών που είναι παρόμοιοι με εκείνους των ανθρώπων.
 
Σύμφωνα με τον Δρ Τάκι, «η ολοένα αυξανόμενη χρήση της τρικλοζάνης σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να υπεραντισταθμίζει τα μέτρια οφέλη της και να συνιστά ένα πολύ πραγματικό κίνδυνο τοξικότητας για το ήπαρ των ανθρώπων, όπως συμβαίνει και στα ποντίκια, ιδίως όταν συνδυαστεί με άλλες ουσίες που έχουν παρόμοια δράση».
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η τρικλοζάνη κάνει κακό στη λειτουργία του ήπατος των πειραματόζωων και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκινικών όγκων στο ήπαρ τους μετά από εξάμηνη έκθεση σε αυτήν. Επίσης, όπως έδειξαν τα πειράματα, η τρικλοζάνη να μπλοκάρει τη δράση μιας πρωτεΐνης, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες καθαρίζει το σώμα από ξένες χημικές ουσίες. Τα ηπατικά κύτταρα, υφιστάμενα αυξημένο στρες λόγω αναστολής της δράσης της αποτοξινωτικής πρωτεΐνης, αρχικά εμφανίζουν σημάδια ίνωσης και τελικά καρκίνου.
 
Οι ειδικοί προτείνουν στις εταιρίες παραγωγής τέτοιων προϊόντων να περιορίσουν αρκετά τη χρήση αυτής της ουσίας, ιδίως στα προϊόντα που δεν φέρνει ούτως ή αλλιώς τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως στα υγρά κρεμοσάπουνα για τα χέρια. Σε άλλα προϊόντα όπως οι οδοντόπαστες, όπου χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο οδοντόπαστας περιέχει περίπου 0,03% τρικλοζάνη), δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να περιοριστεί κι άλλο.