Η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Ένας από τους λόγους είναι πως περιέχει λιγότερο αλκοόλ από άλλα ποτά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν στραφεί στην κατανάλωση μπύρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ.
Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής μπίρας και μιας εναλλακτικής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, πέρα από την προφανή;
Όπως συμβαίνει με όλα τα αλκοολούχα ποτά, η περιεκτικότητα της μπίρας σε αλκοόλ αφορά το ποσοστό επί του συνόλου του ποτού, ή αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η νομοθεσία προβλέπει η μπύρα να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές σε αλκοόλ κατ’ όγκο:
- Χωρίς αλκοόλ – όχι περισσότερο από 0,05% ABV
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ – όχι περισσότερο από 1,2% ABV
- Με αλκοόλ – περιέχει περισσότερο από 1,2% ABV
Στην παρασκευή της μπύρας χωρίς αλκοόλ, η ζύμωση πραγματοποιείται με παράλληλη θέρμανση, προκειμένου να αποτραπεί η παραγωγή αλκοόλης, ενώ όση ποσότητα αλκοόλης παράγεται, εξατμίζεται λόγω πτητικότητας.
Επειδή η θέρμανση στη διαδικασία παρασκευής μπύρας προκαλεί προβλήματα στη γεύση της, χρησιμοποιούνται καινοτόμες τεχνικές για την απομάκρυνση της αλκοόλης. Αυτές οι τεχνικές είναι η απόσταξη σε κενό αέρος και η αντίστροφη ώσμωση.
Μπύρα χωρίς αλκοόλ
Αν και έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και σάκχαρα με την κανονική μπύρα, ο αριθμός των θερμίδων στις μπύρες με λίγο ή καθόλου αλκοόλ, τις διαφοροποιεί.
H χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ οδηγεί συνήθως σε λιγότερες θερμίδες.
Η μπύρα φτιάχνεται από βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά και αποτελεί πηγή φυσικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, η πλειονότητα των οποίων (περίπου 70-80%) προέρχεται από τη βύνη.
Οι πολυφαινόλες έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος, της η μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης των φλεγμονών.
Γιατί να επιλέξω μπύρα με λίγο ή χωρίς αλκοόλ;
Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι «μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία», η οποία συνδέεται με τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Δεν είναι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιζήμια για την υγεία. Ακόμη και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, στη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πηγή: goodFOOD
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψετε την μπύρα