Ν. Μανιαδάκης:έχουμε πιάσει πάτο σε όλους τους υγειονομικούς δείχτες

26-12-2016

Σπάταλο και αναποτελεσματικό ήταν το κράτος Υγείας της χώρας μας πριν από την κρίση, τα πράγματα όμως τώρα, βαίνουν ακόμη χειρότερα, παρά τα μέτρα που παίρνουμε, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης καθηγητής και διευθυντής του τομέα διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ στο 9ο συνέδριο φαρμακευτικού μάρκετινγκ. Χαρακτηριστικά ο κος Μανιαδάκης είπε ότι πια “έχουμε πιάσει πάτο” σε όλους τουυς υγειονομικούς δείκτες, παρότι σε κάποιους τομείς η χώρα εξακολουθεί και ξοδεύει πολλά. Ο σπαταλος διαγνωστισκός τομέας πριν από την κρίση μας χρέωνε για 3,5 εκατομμύρια μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες το χρόνο, όμως ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε τη μεγαλύτερη κατακεφαλήν κατανάλωση στις συγκεκριμένες εξετάσεις σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Όσο για τα νοσοκομεία, που τόσος λόγος έχει γίνει για τις μεταρρυθμίσεις το μόνο που έχουμε κάνει σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή είναι να κλείσουμε κενές οργανισκές κλίνες αφού σύμφωνα και πάλι με στοιχεία του ΟΑΣΑ ο αριθμός των κλινών αναλογικά του πληθυσμού αυξήθηκε, αντί να μειωθεί. Το οξύμωρο είναι ότι από 9,6% του ΑΕΠ προ κρίσης, οι δαπάνες για την Υγεία έχουν πέσει μόλις στο 9,1%, χωρίς οι διεθνείς οργανισμοί που μας αξιολογούν να λαμβάνουν υπόψιν τους, ότι έχουμε χάσει περίπου 50 δις από το εισόδημά μας.

Το ανησυχητικό σύμφωνα με τον καθηγητή είναι, ότι πλέον έχουμε περίπου τις ίδιες δαπάνες για την υγεία με την Κορέα τη Χιλή την Πολωνία τη Τσεχία και την Ουγγαρία. Και θα πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά εάν με αυτές τις δαπάνες μπορούμε πλέον να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών. Έπειτα από 3-4 χρόνια περικοπών, φαίνεται ότι “κάναμε μια τρύπα στο νερό”, αφού τελικά καμία μεταρρύθμιση δεν έχει προχωρήσει και τα μόνο αποτελεσματικά μέτρα που έχουμε πάρει, είναι να μειώσουμε οριζοντώς τους μισθούς και τις τιμές χωρίς τελικά να ωφελούμαστε δημοσιοοικονομικά σήμφωνα με τον καθηγητή. δημοσιοικονομικό όφελος.

Με τα ζοφερά αυτά δεδομένα αυτό που μας περιμένει την επόμενη μέρα δεν είναι ευοίωνο, ή έξοδος από την κρίση δεν είναι ακόμη ορατή είπε ο κος Μανιαδάκης. Στη χώρα μας σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι πολίτες άνω των 65 χρόνων, δαπανούν ετησίως το 35% του εισοδήματός τους για την υγεία τους. Στην Ευρώπη τα συστήματα υγείας, επενδύουν πλέον στην ποιότητα των θεραπειών, στην ασφάλεια των ασθενών στη σχέση κόστους οφέλους των θεραπειών, στον έλεγχο των γιατρών και στην προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης που στη χώρα μας είναι πολύ πίσω.

Θα πρέπει και εμείς να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, επενδύοντας στην οικονομική ανάπτυξη και μετά στην υγεία. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι χώρες με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής είναι αυτές που η οικονομία τους πάει καλά και μπορούν να επενδύουν στην υγεία τους. Θα πρέπει και εμείς να δώσουμε έμφαση στην οικονομική μας ανάπτυξη επενδύοντας π.χ. στις κλινικές μελέτες οι οποίες στη χώρα μας είναι πολύ λίγες, παρότι γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν χρήματα και ότι κάθε νέα θέση στη φαρμακοβιομηχανία, δημιουργεί αυτομάτως, εμμέσως και άλλες 3-4 νέες θέσεις. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν νέα μοντέλα χρηματοδότησης, νέα μοντέλα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι να γυρίζουμε 30-40 χρόνια πίσω είπε ο κος Μανιαδάκης αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη βουλή. Επιπροσθέτως, έχει σημασία ο έλγχος των παρόχων των γιατρών αλλά και η επιμόρφωση γιατρών φαρμακοποιών και ασθενών.