Να δώσει ονόματα, ζητά το Δίκτυο Αργώ από τη Ζέττα Μακρή

26-12-2016

Για λασπολογία καταγγέλλει την υφυπουργό Υγείας το Δίκτυο Αργώ, αναφορικά με τα αποτελέσματα ελέγχου στις μονάδες ψυχικής υγείας. Το Δίκτυο υποστηρίζει ότι «η κ Ζ. Μακρή προβάλλει για ακόμα μια φορά μη επαρκή και αποπροσανατολιστικά στοιχεία στη κοινή γνώμη, σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται στα άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες» αναγγέλλοντας περαιτέρω περικοπή χρηματοδότησης.  

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η υφυπουργός «με αφοριστικό πάλι τρόπο αναφέρει ότι ένας στους τρεις ασθενείς που μέχρι τον έλεγχο πληρωνόταν, δεν υπάρχει. Στους φορείς ψυχικής υγείας δε μιλάμε μόνο για ΑΜΚΑ αλλά κυρίως για ανθρώπους που υπογράφουν όλες τις θεραπευτικές πράξεις και διατηρείται ατομικός φάκελος με παραπεμπτικό και εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο». 

Η κ. Ζ. Μακρή -συνεχίζει – «μας κατηγορεί χωρίς να ελέγξει με επιτόπιο έλεγχο αν τα όποια λάθη καταχώρησης των ΑΜΚΑ οφείλονται σε λάθος του συστήματος καταγραφής. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι μετά από τόσους μήνες και μια μέρα πριν από το ΔΤ, οι δομές έλαβαν e-mail ότι τα ΑΜΚΑ που ξεκινάνε από «0» θα πρέπει να καταχωρούνται με διαφορετικό τρόπο (text / κείμενο) αλλιώς το excel (πίνακας καταγραφής) διαγράφει το αρχικό «0» και το ΑΜΚΑ θεωρείται λάθος ως 10ψήφιο και όχι 11ψήφιο το οποίο σημαίνει –ακολουθώντας τη λογική της κ. Ζ. Μακρή και των συμβούλων της- ότι όσοι έχουν γεννηθεί από τις 01 -09 του μήνα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή είναι ΑΚΥΡΟΙ!!!  Όπως επίσης «άκυροι» είναι και οι συγγενείς που λαμβάνουν υπηρεσίες υποστήριξης και καταχωρούνται με το ΑΜΚΑ του ωφελούμενου βάσει των οδηγιών της!». 

Καταλήγοντας το Δίκτυο υπογραμμίσει: «Εναντιωνόμαστε στην παραγόμενη γενίκευση, στην συλλήβδην λασπολογία και στα αφοριστικά συμπεράσματα. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Όπου έχει όνομα η σπατάλη να μας το δώσετε και να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας». 

Αναγγέλλει δε ότι θα ενημερώσει «τις σχεδιαζόμενες περικοπές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα Ευρωπαϊκά Όργανα γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν οπισθοχώρηση από τις αρχές και τους στόχους του Συμφώνου Αντόρ-Λυκουρέντζου αλλά και γενικότερα αλλαγή στις αξίες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».