Νέα Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα διαγνωστικά/θεραπευτικά πρωτόκολλα – Έρχεται το Εθνικό Μητρώο ασθενών

02-07-2025

Στη συγκρότηση και ορισμό μελών στη μη αμειβόμενη Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία Εθνικών Μητρώων ασθενών, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μη αμειβόμενη Επιτροπή με συμβουλευτικό ρόλο και έργο της –μεταξύ άλλων είναι:

α) Η παρακολούθηση της εξέλιξης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο της εξωνοσοκομειακής όσο και της νοσοκομειακής.

β) Η διερεύνηση προτάσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων.

γ) Η παροχή γνώμης προς τον Υπουργό Υγείας μετά από εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, σε συνεργασία με την αντίστοιχη με το νόσημα επιστημονική ομάδα εργασίας, για την περαιτέρω επεξεργασία των ήδη υφισταμένων, καθώς και την ανάπτυξη νέων, θεραπευτικών ή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και εθνικών μητρώων ασθενών, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και τη συμβολή τους στον περαιτέρω εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και στη δημόσια υγεία.

δ) Η αξιολόγηση των έως τώρα μέτρων για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

ε) Η παροχή γνώμης προς τον Υπουργό Υγείας για μεμονωμένα φάρμακα ή ομάδες φαρμάκων ή για φάρμακα για τα οποία έχει τεθεί προϋπολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης ή έχουν σημαντική επίδραση στη δαπάνη ή στη δημόσια υγεία, σχετικά με την έκδοση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, η τήρηση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική για την αποζημίωση των φαρμάκων αυτών και ενσωματώνονται στο σύστημα της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Η ως άνω επιτροπή για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και αναγκών κάλυψης σε νόσους και νοσηλείες, καθώς επίσης και οικονομικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση στον  ροϋπολογισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου βάσει της τιμής αποζημίωσης, όπως εκάστοτε καθορίζεται.

στ) Η παροχή γνώμης προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: α) φαρμάκων ή κατηγοριών φαρμάκων που έχουν ήδη ενταχθεί στον θετικό κατάλογο και των οποίων η αποζημίωση έχει σημαντική επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη, ή β) προϊόντων που αφορούν σε ακάλυπτη ιατρική ανάγκη ή πάθηση υψηλής σοβαρότητας, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

ζ) Η παροχή σύμφωνης γνώμης στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για προέγκριση φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και φαρμάκων υψηλού κόστους σοβαρών ασθενειών.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής. Για την επίτευξη του έργου της Επιτροπής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που εκπροσωπούνται και συμμετέχουν στην Επιτροπή οφείλουν να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η Επιτροπή δύναται με σχετικές Αποφάσεις της, να ζητά τη συγκρότηση με Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Ειδικών Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας.