Νέα φαρμακευτική πολιτική: Έρχεται έκτακτη ανατιμολόγηση των φαρμάκων το καλοκαίρι  εάν οι εταιρίες δεν προσέλθουν σε διαπραγμάτευση

11-03-2022

Το σχέδιο για τα φάρμακα και συνολικά τη νέα φαρμακευτική πολιτική παρουσίασε χθες Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εκδήλωση για την κοπή πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο το οποίο «θα αναπτυχθεί προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι της μείωσης του claw back».

Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος των διαπραγματεύσεων. Η υπουργική απόφαση πλέον έχει υπογραφεί, θα γίνει ΦΕΚ και θα υπάρχουν κάποιοι όροι στις διαπραγματεύσεις που θα συνδέονται. Έτσι οι εταιρίες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, θα προσκομίζουν τη χαμηλότερη τιμή που έχουν στην ΕΈ, για να τη γνωρίζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Και αντιστοίχως την κατανάλωση που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις. Και πραγματικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, «είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν. Εάν δεν δουλέψουν οι διαπραγματεύσεις θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίσαμε από το Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχω δώσει εντολή και στον ΕΟΦ και στο ΕΟΠΥΥ να τα επεξεργάζονται για να είμαστε έτοιμοι».

Δηλαδή, σημείωσε, «η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%. Αυτή τη στιγμή ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%. Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%».

Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης, πως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ επεξεργάζονται σενάρια κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. «Άρα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Ερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ενεργοποιούνται αυτά τα μέτρα. Δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις, δεν δίνονται εκπτώσεις, αυτομάτως θα πάμε σε αυτά τα μέτρα», τόνισε.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο υπουργός αποκάλυψε πως έχει εντοπιστεί «μια κατασπατάληση σε κάποιες κατηγορίες. Τις οποίες τις έχω ονοματίσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Παρόλο λοιπόν που είπαμε ότι θα βγουν κατηγορίες από τη θετική λίστα να πάνε την αρνητική, παρόλο που είπαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πολύ κλειστό προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες κατηγορίες τον Ιανουάριο ήταν σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα».

Σε αυτό τα πλαίσιο, κάποιες κατηγορίες ( μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο) θα βγουν από τη θετική λίστα και θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα από 1η Απριλίου. «Με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει», σημείωσε ο υπουργός.

Ενδεικτικά ανέφερε πως «η συνολική δαπάνη βιταμίνη D, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου – των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25 βαριά 30 εκατομμύρια. Εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ».

Και μειώσεις τιμών

Ο κ. Πλεύρης προειδοποίησε πως «αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν το αποτέλεσμα θα πάμε και στις μειώσεις των τιμών, θα πάμε και στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων σε χρόνο νωρίτερα του Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με τον υπουργό, 1,5 δισεκατομμύριο claw back δεν είναι βιώσιμο. «Δεν είναι δυνατόν τα 850 εκατομμύρια στο retail, τα 500 εκατομμύρια, 1,65 δισεκατομμύριο κλείνει το νοσοκομειακό τα 550 εκατομμύρια στο νοσοκομειακό, τα 140 εκατομμύρια στο 1Α. Δεν είναι δυνατόν. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε», είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε:

«Δεν υπάρχει η ανατιμολόγηση του Νοεμβρίου. Η ανατιμολόγηση γίνεται νωρίτερα και το θέμα είναι αν αυτή η ανατιμολόγηση θα γίνει με τους όρους τους οποίους βλέπετε τώρα ή θα γίνει με όρους διαφορετικού κόφτη, διαφορετική Ευρωζώνη».