Νέα Γρίπη και Σακχαρώδης Διαβήτης

26-12-2016

Η νέα ˝ επερχόμενη ˝ γρίπη των χοίρων και οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη

Ποια είναι τα συμπτώματα της; Πότε κινδυνεύουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν όσον αφορά την θεραπεία; Τι εμβόλια και τι προφυλάξεις χρειάζεται να λάβουν;

Πρωταρχικά καλό θα ήταν να χαλαρώσουμε. Παρότι έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά με ευθύνη πολλών  ότι κινδυνεύουμε αορίστως από μία πανδημία γρίπης που θα σκοτώσει πολλούς, τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία είναι αρκετά καθησυχαστικά. Σαφώς πρόκειται περί μιας νέας γρίπης, από την οποία αναμένεται πολλοί… να  επισκεφθούμε γιατρό, αλλά τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι σχετικά ήπια στην πλειοψηφία των προσβεβλημένων και η μέχρι τώρα καταγραμμένη θνητότητα από τη νέα γρίπη, χαμηλότερη από τις εποχικές γρίπες με τις οποίες ζούσαμε… τόσα χρόνια.

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης

Κακουχία, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, πόνοι στους μυς και στα κόκαλα μαζί με συνάχι η πονόλαιμο είναι τα πρώτα συμπτώματα και της καινούργιας γρίπης, αλλά και κάθε άλλης γρίπης. Πυρετός ακόμα και δέκατα (>37.2°C στο στόμα), είναι ωστόσο το απαραίτητο σύμπτωμα που θα μας επιβεβαιώσει την πιθανή διάγνωση… της νέας γρίπης και θα μας οδηγήσει σε επικοινωνία με τον γιατρό μας.

Η νέα γρίπη και ο σακχαρώδης διαβήτης

Μέχρι σήμερα καμία νέα ειδική οδηγία για τα άτομα με διαβήτη υπάρχει, αλλά και καμία μέχρι τώρα αναφορά υπάρχει για αυξημένη νοσηρότητα η θνητότητα στους διαβητικούς από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).

Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι όσοι θεραπεύονται είτε με χάπια είτε με ινσουλίνη ότι κάθε εμπύρετη κατάσταση συνοδεύεται με απορρύθμιση του σακχάρου, άρα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον διαβητολόγο τους.

Η θεραπεία της νέας γρίπης

Ο συγκεκριμένος ιός (Η1Ν1), αλλά και πολλοί άλλοι τόσο της ομάδας Α που ανήκει ο Η1Ν1, αλλά και της ομάδας Β, που αποτελούν τις 2 ομάδες των ιών της γρίπης, μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με την χορήγηση του σκευάσματος TAMIFLU. Η χορήγηση του τις 2 πρώτες μέρες των συμπτωμάτων επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα, και έχουν συμφέρον όλοι που έχουν διαβήτη για να αποφύγουν επιπλοκές, να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους και να τους χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό από την επιβεβαίωση της γρίπης.

Όχι αντιβιοτικά στη γρίπη

Με κανένα λόγο και χωρίς τη συμβουλή ιατρού δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά τα οποία όχι μόνο δεν είναι δραστικά απέναντι στους ιούς, τουναντίον λάθος χορήγηση τους αυξάνει το κίνδυνο επιπλοκών.

Η πνευμονία ως επιπλοκή της γρίπης

Ο νέος ιός της γρίπης (Η1Ν1) αγαπά τις πνευμονίες επομένως θα ανησυχήσουν όλοι και ιδίως οι καπνιστές ή όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με το αναπνευστικό τους, όταν μαζί με τον πυρετό αρχίσουν να νοιώθουν βάρος στο στήθος με δύσπνοια και βήχα με απόχρεμψη με πτύελα χρωματιστά.

Προσοχή στην απορρύθμιση του σακχάρου

Επίσης εξαιρετικά μεγάλη απορρύθμιση σακχάρου, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 3 μέρες με την ίδια ένταση, υπνηλία και αδυναμία λήψης τροφής και υγρών αποτελούν λόγους άμεσης επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό.

Εμβολιασμός με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

Συνίσταται για όλους εμβολιασμός με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Για τους γηραιότερους των 70, τους καπνιστές και όσους έχουν χρόνια προβλήματα με το αναπνευστικό τους, την καρδιά τους, η άλλα χρόνια νοσήματα καλό είναι να κάνουν και το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου για ενήλικες. Το εμβόλιο για τον νέο ιό γρίπης είναι στα σκαριά  και έχει χορηγηθεί ήδη σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες κλινικές πληροφορίες για την δραστικότητα και τις πιθανές επιπλοκές του πριν το συστήσει κανείς μαζικά στους διαβητικούς.

Σε εξατομικευμένες περιπτώσεις ωστόσο και κυρίως σε διαβητικούς που εμφανίζουν κάποια ή κάποιες από τις επιπλοκές του διαβήτη (π.χ. καρδιακή η νεφρική ανεπάρκεια), ή έχουν και άλλα νοσήματα μαζί, θα  πρέπει ίσως να χορηγείται, αλλά επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό πριν θεωρείται επιβεβλημένη.

Σωστή διατροφή και θετική διάθεση

Επίλογος σημαντικός: το ανοσοποιητικό μας ο πραγματικός προστάτης ενάντια σε όλους τους ιούς του πλανήτη, στηρίζεται στη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Σωστή δηλαδή Μεσογειακή διατροφή με αρκετά φρούτα όσπρια και λαχανικά, πολύ ψάρι και λίγο κρασάκι, ικανοποιητική σωματική άσκηση και φυσικά το να προσπαθήσουμε να  χαιρόμαστε την ζωή και την απλή καθημερινότητα μας, έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο το ζάχαρο μας ρυθμίζεται καλύτερα αλλά βελτιώνεται όλο το ανοσοποιητικό και η άμυνα μας απέναντι στις λοιμώξεις.

Διαβάστε περισσότερα στους φακέλους υγείας του www.healthview.gr :

Νέα γρίπη και ευπαθείς ομάδες

Νέα Γρίπη και Εμβόλια

Νέα γρίπη – ασθενείς: Αναλυτικός οδηγός για τη φροντίδα ασθενή με νέα γρίπη

Αντώνιος Λέπουρας

  • Ιατρός παθολόγος διαβητολόγος,
  • επιστημονικός διευθυντής Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού