Nέα Γρίπη: Οδηγίες Προστασίας από τη νέα γρίπη

26-12-2016

Η νέα γρίπη, όπως ακριβώς και η εποχική γρίπη, μεταδίδεται κυρίως σε χώρους μαζικής συνάθροισης. Κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, ακόμη και δεξιώσεις γάμου, λόγω της πολυκοσμίας, ευνοούν τη μετάδοση του ιου Η1Ν1, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις κατασκηνώσεις, αλλά και με τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται στρατιωτικοί και στρατευμένοι.

Οι νέες οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).αναφέρονται ακριβώς σε αυτό το θέμα, διασαφηνίζοντας τους κινδύνους και ορίζοντας τα μέτρα πρόληψης. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή των μαζικών εκδηλώσεων πρέπει να λαμβάνεται σε συνάρτηση με την δραστηριότητα της γρίπης ή της νέας γρίπης στην τοπική κοινότητα και επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο όλοι όσοι βρίσκονται ή και εργάζονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης να γνωρίζουν τις οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη.

Διαβάστε όλες τις οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη που εξέδωσε το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και μάθετε κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να ληφθεί για τη μείωση του κινδύνου.

Νέα γρίπη: Οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη σε ξενοδοχεία και καταλύμματα διακοπών

Οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη σε ξενοδοχεία και οδηγίες προστασίας γενικά σε καταλύμματα διακοπών εξέδωσε το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη αφορούν τόσο σε μέτρα πρόληψης, όσο και στον χειρισμό επισκεπτών με συμπτώματα νέας γρίπης στα ξενοδοχεία και στα καταλύμματα ταξιδιωτών.

Γενικά μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη στα ξενοδοχεία

Για την προστασία από τη νέα γρίπη σε ξενοδοχεία φροντίστε να υπάρχει σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Οπως και στο σπίτι έτσι και στα ξενοδοχεία, το πρώτο μέτρο προστασίας από τη νέα γρίπη είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Στην προστασία από τη νέα γρίπη, η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.

Νέα γρίπη και σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής στα ξενοδοχεία

Ισχύει ό,τι και στους υπόλοιπους χώρους. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων, αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

Νέα γρίπη και χειρισμός με συμπτώματα νέας γρίπης στο ξενοδοχείο

Αν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα νέας γρίπης κατά τη φιλοξενία, δηλαδή πυρετό με συμπτώματα/ σημεία οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή), συνιστάται η λήψη απαραίτητων μέτρων. Ο ασθενής με νέα γρίπη πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου όπου βρίσκεται ο ασθενής με νέα γρίπη μπορεί να παραμένει ανοικτό.

Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ήδύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα. Αν ο συνοδός του επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει πρέπει – για να προστατευθεί από τη νέα γρίπη – να χορηγηθεί μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ.σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

Μετά το κρούσμα νέας γρίπης στο ξενοδοχείο, το προσωπικό πρέπει να αποφεύγει την είσοδο στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.

Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός για τη νέα γρίπη (μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Προστασία από τη νέα γρίπη σε ξενοδοχεία: Το απαραίτητο υλικό

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών, θερμόμετρα, χαρτομάντηλα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων και υγρά καθαρισμού επιφανειών. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου επίσης πρέπει να συνεργάζονται με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (210 5212054, 210 5222339, 210 5212000 όλο το 24ωρο) και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.

Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση για τη νέα γρίπη θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς με νέα γρίπη

Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής με νέα γρίπη, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λ.π., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί μάσκα, γάντια και ποδιά μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Η νέα γρίπη μεταδίδεται και μετά την υποχώρηση του πυρετού

Η υποχώρηση του βήχα είναι καλύτερη ένδειξη για το πότε σταματάει ένας ασθενής με τη νέα γρίπη να μεταδίδει τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δείχνει ότι ο ιός μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται για αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς δεν μεταδίδουν τον ιό για 1-2 ημέρες, αλλά μάλλον για μια εβδομάδα», δήλωσε ο Gaston De Serres από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, που παρουσίασε χθες μία από τις μελέτες στο συνέδριο της Αμερικανικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

Ο De Serres και άλλοι Καναδοί ερευνητές, που μελέτησαν 43 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, διαπίστωσαν ότι την όγδοη ημέρα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων 19-75% των ασθενών έφεραν ακόμη τον ιό στα ρινικά τους επιχρίσματα, ποσοστό που κυμαινόταν ανάλογα με την εξέταση που χρησιμοποιήθηκε.

«Αν και το ποσοστό αυτό φαίνεται πολύ μεγάλο, καθώς δεν είναι σαφές πόση ποσότητα του ιού απαιτείται για να μεταδοθεί η γρίπη, πιο αξιόπιστος είναι μάλλον ο χαμηλότερος αριθμός», δήλωσε ο ερευνητής.

Μία άλλη μελέτη που διεξήχθη σε 70 ασθενείς στη Σιγκαπούρη έδειξε ότι 80% των ασθενών έφεραν ακόμη τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και 40% των ασθενών είχαν τον ιό επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μια τρίτη μελέτη από το Μεξικό, όπου εντοπίσθηκαν τα πρώτα περιστατικά της νέας γρίπης, έδειξε ότι οι ασθενείς συχνά έφεραν τον ιό για περισσότερες από επτά ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα όταν ήταν παχύσαρκοι, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, και όταν είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν θεραπεία τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η περίοδος μεταδοτικότητας είναι μεγαλύτερη για τη νέα γρίπη και επομένως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε συμπτώματα όπως ο βήχας, δήλωσαν οι ειδικοί.

Η μετάδοση της νέας γρίπης: Τι πιστεύουν τώρα οι γιατροί

Η περίοδος μεταδοτικότητας της νέας γρίπης από τον ιό Α Η1Ν1 δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Αρχικά, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι είναι από μία ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα νέα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι μπορεί να διαρκεί και περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τα συμπτώματα.

Νέα Γρίπη: Οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη

Στον ακόλουθο οδηγό περιλαμβάνονται οδηγίες ατομικής προστασίας από τη νέα γρίπη που απευθύνονται στο σύνολο των εργαζομένων ατόμων της χώρας μας. Οι οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη επιβάλλεται να τηρούνται από τους εργαζόμενους τόσο στους χώρους της εργασίας τους, όσο και στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς διασφαλίζουν την προσωπική τους υγεία και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης σε κάθε εργασιακό χώρο. Παράλληλα, οι οδηγίες προστασίας διασφαλίζουν την προστασία των μελών της οικογένειάς κάθε εργαζομένου, ακόμα και στην περίπτωση που ο ίδιος ο εργαζόμενος προσβληθεί με τη νέα γρίπη. Διαβάστε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από τη νέα γρίπη (κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής κλειστών χώρων), πώς να αναγνωρίσετε τα ύποπτα συμπτώματα και πώς να συμπεριφερθείτε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Νέα γρίπη: Οδηγίες για ασθενείς με τον ιό Η1Ν1, κατασκηνώσεις και χώρους εκδηλώσεων

Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στο πλαίσιο της φάσης προστασίας των ασθενών από τη νέα γρίπη, έχει εκδώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι νέες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων) επικεντρώνονται κυρίως στους ασθενείς με νέα γρίπη, ενώ οι υπεύθυνοι του Κέντρου εξέδωσαν και συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόληψη και προστασία των παιδιών στις κατασκηνώσεις από τον ιό της νέας γρίπης και για τους χώρους συναθροίσεων και εκδηλώσεων, όπως οι δεξιώσεις γάμων, οι συναυλίες, οι κινηματογράφοι, κ. α. όπου γενικά παρατηρούνται προσωπικές επαφές, με εναγκαλισμούς, χειροφιλήματα, κ. λπ. με άμεσο κίνδυνο τη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης.

Πώς μεταδίδεται η νέα γρίπη

Σημειώνεται ότι η μόλυνση με τον ιό της νέας γρίπης α (Η1Ν1) γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Η νέα γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή με νέα γρίπη που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή του ιού Η1Ν1 εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό της νέας γρίπης σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και, στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.

Από την περιχαράκωση στην προστασία των ασθενών με νέα γρίπη

Η χώρα μας ως γνωστόν έχει περάσει πλέον από τις 15 Ιουλίου 2009, από τη φάση περιχαράκωσης της νέας γρίπης στη φάση προστασίας των ασθενών με νέα γρίπη καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η νέα γρίπη Α(Η1Ν1) χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση και από ήπιες κλινικές εκδηλώσεις στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με νέα γρίπη. Κατά το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών από νέα γρίπη και κατ΄ αναλογίαν ο αριθμός αυτών που νοσούν σοβαρά από τη νέα γρίπη και χρειάζονται νοσηλεία -παρότι η αναλογία τους στο σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη είναι μικρή.

Η φάση περιχαράκωσης από τη νέα γρίπη

Κατά τη φάση της περιχαράκωσης για τη νέα γρίπη, οι υγειονομικές αρχές της χώρας αναζητούσαν και κατέγραφαν επίμονα όλα τα περιστατικά της νέας γρίπης, τα οποία αρχικά νοσηλεύονταν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και ακολουθούσαν θεραπεία με αντιικά φάρμακα. Επιπλέον ιχνηλατούνταν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με ασθενή της νεάς γρίπης. Αυτή η φάση θεωρείται πλέον ατελέσφορη λόγω της εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης.

Η φάση προστασίας των ασθενών με νέα γρίπη

Σήμερα, στη φάση προστασίας των ασθενών με νεά γρίπη, η εργαστηριακή επιβεβαίωση όλων των περιστατικών της νέας γρίπης δεν έχει νόημα και γίνονται 4 αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών με νέα γρίπη. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις της νέας γρίπης θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα. Εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού της νέας γρίπης απαιτείται μόνο για ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις, ή όταν παρατηρούνται αρκετά κρούσματα νέας γρίπης σε ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως π. χ. σχολεία, νοσοκομεία,

Ποιοι είναι σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από γρίπη για τη χορήγηση αντι-ιικής αγωγής

  • Άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (περιλαμβάνονται και άτομα που λαμβάνουν αγωγή για άσθμα) ή του καρδιαγγειακού συστήματος (εξαιρείται η απλή υπέρταση). άτομα με χρόνιες νεφρικές, ηπατικές, αιματολογικές ή μεταβολικές διαταραχές (περιλαμβάνονται και σακχαρώδης διαβήτης και μεγάλη παχυσαρκία με BMI≥40), άτομα σε ανοσοκαταστολή (περιλαμβάνεται και αυτή που προκαλείται από φάρμακα ή από λοίμωξη με HIV),
  • Άτομα μικρότερα από 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη
  • Έγκυες γυναίκες (χορηγείται με προσοχή ιδίως στο α΄ τρίμηνο της κύησης, λόγω της ύπαρξης περιορισμένων μελετών)
  • Παιδιά μικρότερα από 5 ετών (ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών από εποχιακή γρίπη είναι μεγαλύτερος σε παιδιά μικρότερα από 2 ετών).
  • Άτομα 65 ετών και άνω
  • Τρόφιμοι οίκων ευγηρίας ή άλλων χώρων φροντίδας ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας
 
Ποιοι είναι οι στενές επαφές κρούσματος νεάς γρίπης
  • Άτομα που έχουν παράσχει φροντίδα σε ασθενή με νεά γρίπη
  • Άτομα που έχουν διαβιώσει με ασθενή με νέα γρίπη
  • Άτομα που ήλθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος ή σωματικά υγρά κάποιου ασθενή με νέα γρίπη
  • Πότε οι ασθενείς με νέα γρίπη αναζητούν επειγόντως ιατρική βοήθεια
 

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή στο πιο κοντινό νοσοκομείο, όταν έχουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος
  • Κυάνωση (μελάνιασμα) στα χείλη
  • Συνεχείς έμετους και αδυναμία συγκράτησης των πόσιμων υγρών
  • Σημεία αφυδάτωσης, όπως ζάλη στην όρθια στάση, μείωση της ποσότητας των ούρων ή στα νεογνά έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε
  • Επεισόδια σπασμών
  • Σημεία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού ή στα βρέφη νωθρότητα
  • Ιδιαίτερα έντονη συμπτωματολογία (π.χ. ιδιαίτερα έντονος πονόλαιμος,
  • ιδιαίτερα έντονος βήχας, ιδιαίτερα έντονη κακουχία κλπ.)
  • Παράταση του πυρετού για περισσότερες από 3-4 ημέρες
 

ΟΔΗΓΙΕΣ για τις ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ για προστασία των παιδιών από τη ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει, ως πρώτο μέτρο για την μείωση της εξάπλωσης της νέας γρίπης στις κατασκηνώσεις, τον έγκαιρο προσδιορισμό των κατασκηνωτών ή του προσωπικού με γριπώδη συνδρομή, την παραμονή τους στο σπίτι (ή σε απόσταση από άλλους ανθρώπους) όταν είναι άρρωστοι και τις σωστές πρακτικές όσον αφορά στον βήχα και στην ατομική υγιεινή.

Γενικές συστάσεις για τη νέα γρίπη και προετοιμασία για τους χώρους των κατασκηνώσεων:

  • Να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς υγείας και να ετοιμαστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων νέας γρίπης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κατασκηνωτικής περιόδου.
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους γονείς/φύλακες, τους εθελοντές, σχετικά με το πώς μια πιθανή ασθένεια ή έκτακτη ανάγκη υγείας μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν στην κατασκήνωση, θα αντιμετωπιστεί.
  • Προτείνεται επίσης να υλοποιείται από τον ιατρό της κατασκήνωσης ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για το προσωπικό των κατασκηνώσεων σχετικά με την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων πληροφοριών για το πώς να αναγνωριστούν πιθανά συμπτώματα της νέας γρίπης και πως αυτά να αναφέρονται στους υπευθύνους της κατασκήνωσης.
 

Γενικές συστάσεις για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης

  • Ενθαρρύνετε τους κατασκηνωτές αλλά και το προσωπικό που απασχολείται, ώστε να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να χρησιμοποιούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών
  • Εγκαταστάσεις με τρεχούμενο νερό και υγρό σαπούνι χεριών πρέπει να είναι εύκολα προσιτές.
  • Εξασφαλίστε την παροχή απολυμαντικών μαντηλιών για τα χέρια για δραστηριότητες στις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκαταστάσεων τρεχούμενου νερού (πχ πεζοπορία).
  • Απολυμαίνετε όλες τις περιοχές που υπάρχει συχνή επαφή χεριών (όπως πόμολα, βρύσες, κλπ) καθημερινά, πριν ή μετά από τα γεύματα, όπως απαιτείται αλλά και όταν είναι ορατά λερωμένα. Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων αλλά και οι κατασκηνωτές να εφαρμόσουν σχολαστικά τις οδηγίες αυτές με σκοπό:
  1. την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης της νέας γρίπης στα υπόλοιπα μέλη της κατασκήνωσης
  2. την άμεση ενημέρωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210 5212054 και 210 5222339) σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κρούσματος νέας γρίπης.
 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ

Σε χώρους που πραγματοποιείται μαζική συνάθροιση κοινού όπως συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, δεξιώσεις γάμων, συνέδρια, διάφορες εκδηλώσεις κλπ παρατηρούνται προσωπικές επαφές (εναγκαλισμός, χειραψία, φίλημα) και μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού Α(Η1Ν1), όπως ακριβώς και της εποχικής γρίπης. Οι παρακάτω συστάσεις αφορούν τέτοιες εκδηλώσεις σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για το νέο ιό.

  • Η απόφαση για διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις κλπ) θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνάρτηση με την δραστηριότητα της γρίπης στην τοπική κοινότητα.
  • Άτομα με συμπτώματα όμοια της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) (δηλαδή πυρετό, με βήχα ή πονόλαιμο) συνιστάται να μένουν στην οικία τους για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή τουλάχιστον 24 ώρες αφότου τα συμπτώματα έχουν παρέλθει.
  • Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκής από τον ιό της νέας γρίπης Α(H1N1) (για παράδειγμα, άτομα με χρόνιες παθήσεις, παιδιά κάτω των 5 ετών, άτομα 65 ετών και άνω, και έγκυες γυναίκες) θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή τους σε μαζικές συναθροίσεις σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Σε περίπτωση που θεατής εμφανίζει συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής, συνιστάται να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και εάν δεν αισθάνεται καλά να αναζητεί ιατρική βοήθεια και να του προσφέρεται μάσκα.
  • Δεν συνιστάται κάτι διαφορετικό για κοινές καθημερινές δραστηριότητες όπως ταμεία, έλεγχος εισιτηρίων, ταξιθεσία.
  • Κάποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου από τη νέα γρίπης Α(H1N1). Η σκοπιμότητα της εφαρμογής τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και τον χώρο διεξαγωγής της εκάστοτε εκδήλωσης.
 

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 210 5212054 και 210 5222339) σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κρούσματος της νέας γρίπης.

Νέα γρίπη: Οδηγίες προστασία από τη νέα γρίπη για τα παιδιά στις κατασκηνώσεις

Αναλυτικές οδηγίες για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης αλλά και για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών γριπης ή νεας γριπης στις κατασκηνώσεις παιδιών, εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κατασκηνώσεις που προσέρχονται παιδιά έφηβοι και οικογένειες στο σύνολό τους, υπάρχει ποικιλία προγραμμάτων. Υπάρχουν προγράμματα που λήγουν με το πέρας της ημέρας (δεν εμπεριέχουν δηλαδή διανυκτέρευση) και προγράμματα τα οποία εμπεριέχουν μακρά διαμονή, εύρους κάποιων εβδομάδων. Οι οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη στοχεύουν στην παροχή πληροφοριών και για τα δύο είδη κατασκηνώσεων αλλά και ειδικότερα γι’ αυτές που προβλέπουν και μακρά διαμονή.

Στη παρούσα φάση, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει, σαν πρώτο μέτρο για την μείωση της εξάπλωσης της γρίπης στις κατασκηνώσεις, τον έγκαιρο προσδιορισμό των

κατασκηνωτών ή του προσωπικού με γριπώδη συνδρομή ή ύποπτα συμπτώματα που παραπέμπουν στη νέα νέα γρίπη ή λοίμωξη του αναπνευστικού, την παραμονή τους στο σπίτι (ή σε απόσταση από άλλους ανθρώπους) όταν είναι άρρωστοι και τις σωστές πρακτικές όσον αφορά στον βήχα και στην ατομική υγιεινή.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α(H1N1)

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν συνήθως πυρετό συν τουλάχιστον είτε βήχα είτε πονόλαιμο. Αυτά τα συμπτώματα της γρίπης αναφέρονται συχνά ως γριπώδης συνδρομή. Η μόλυνση με τον ιό της γρίπης μπορεί επίσης να οδηγήσει στα πρόσθετα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κούραση, καταρροή, πόνους στους μύες, διάρροια, εμετό. Όπως στην εποχική γρίπη, ο νέος ιός της γρίπης Α(H1N1) στους ανθρώπους μπορεί να ποικίλει στη δριμύτητα από ήπιο σε σοβαρό. Όταν η νέα γρίπη είναι βαριάς μορφής, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, αναπνευστική δυσλειτουργία, ακόμη και θάνατο.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

Η νέα γρίπη Α(H1N1) μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη, δηλαδή με τον βήχα ή το φτάρνισμα ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό της γρίπης. Οι άνθρωποι επίσης μπορούν επίσης να μολυνθούν από τη νεα γριπη, εάν έρθουν σε στενή επαφή με άτομο μολυσμένο από τον ιό της νέας γρίπης, (πχ. χειραψία) και μετά αγγίξουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς πρώτα να πλύνουν τα χέρια τους.

Γενικές συστάσεις και προετοιμασία στις κατασκηνώσεις για τη νεα γριπη

  • Προτείνεται να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς υγείας και να ετοιμαστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων, όπως εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης ή νέας γρίπης, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κατασκηνωτικής περιόδου. Τα σχέδια πρέπει να περιλάβουν τι να κάνετε εάν το προσωπικό ή οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση αρρωστήσουν από γρίπη ή νέα γρίπη, συμπεριλαμβανομένου και του πως θα απομονωθούν, για να μην διαδώσουν το νέο ιό της γριπης στα υπόλοιπα μέλη της κατασκήνωσης και το προσωπικό, πότε να ζητήσετε πρόσθετη ιατρική συνδρομή, και πώς να παρέχετε την ανάλογη προς αυτούς φροντίδα. Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς υγείας για να αναπτύξουν μηχανισμούς και πρωτόκολλα για τον έλεγχο της μετάδοσης της νέας γρίπης.
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους γονείς/φύλακες, τους εθελοντές, σχετικά με το πώς μια πιθανή ασθένεια, ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα ή έκτακτη ανάγκη υγείας μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν στην κατασκήνωση, θα αντιμετωπιστεί. Συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό, τη μέριμνα για τη μεταφορά των άρρωστων προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, στο σπίτι, γεγονός που περιορίζει την έκθεσή τους σε άλλα πρόσωπα, τη συμφωνία για απομόνωση στην κατασκήνωση (εφόσον ενδείκνυται), και τον προγραμματισμό για πρόσθετη ιατρική φροντίδα ή έκτακτη ανάγκη.
  • Προτείνεται επίσης να υλοποιείται από τον ιατρό της κατασκήνωσης ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για το προσωπικό των κατασκηνώσεων σχετικά με την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων πληροφοριών για το πώς να αναγνωριστούν πιθανά συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης ή της νέας γρίπης και πως αυτά να αναφέρονται στους υπευθύνους της κατασκήνωσης.
  • Οι πληροφορίες πρέπει να παρασχεθούν στους κατασκηνωτές με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατανοητές απ’ όλες τις ηλικίες και τα μορφωτικά επίπεδα
 

Γενικές συστάσεις για τον έλεγχο της μετάδοσης της νέας γρίπης

Ενθαρρύνετε τους κατασκηνωτές αλλά και το προσωπικό που απασχολείται, ώστε να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να χρησιμοποιούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης της νεάς γρίπης..

  • Εγκαταστάσεις με τρεχούμενο νερό και υγρό σαπούνι χεριών πρέπει να είναι εύκολα προσιτές. Απολυμαντικά χεριών με βάση την αλκοόλη, μπορούν να επίσης να χρησιμοποιηθούν.
  • Εξασφαλίστε την παροχή απολυμαντικών μαντηλιών για τα χέρια για δραστηριότητες στις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκαταστάσεων τρεχούμενου νερού (πχ πεζοπορία).
  • Απολυμαίνετε όλες τις περιοχές που υπάρχει συχνή επαφή χεριών (όπως πόμολα, βρύσες, κλπ) καθημερινά, πριν ή μετά από τα γεύματα, όπως απαιτείται αλλά και όταν είναι ορατά λερωμένα. Χρησιμοποιείτε τα συνήθη προϊόντα καθαρισμού.
 

ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων αλλά και οι κατασκηνωτές να εφαρμόσουν σχολαστικά τις οδηγίες αυτές με σκοπό:

  • την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης στα υπόλοιπα μέλη της κατασκήνωσης
  • την ΑΜΕΣΗ ενημέρωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210 5212054 και 210 5222339) σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κρούσματος της νέας γρίπης.
Νέα γρίπη: Οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη για χώρους εκδηλώσεων
 
Η νέα γρίπη και η μετάδοση του ιού Η1Ν1 ευνοείται στους χώρους μαζικής συνάθροισης, λόγω της πολυκοσμίας αλλά και των στενότερων επαφών των ανθρώπων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε οδηγίες προστασίας από τη νέα γρίπη για τους χώρους που πραγματοποιείται μαζική συνάθροιση κοινού όπως συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, δεξιώσεις γάμων, συνέδρια, διάφορες εκδηλώσεις κλπ καθώς παρατηρούνται προσωπικές επαφές (εναγκαλισμός, χειραψία, φίλημα) και μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού Α(Η1Ν1), όπως ακριβώς και της εποχικής γρίπης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Οι παρακάτω συστάσεις αφορούν τέτοιες εκδηλώσεις σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για το νέο ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης:

  • Η απόφαση για διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις κλπ) θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνάρτηση με την δραστηριότητα της γρίπης ή της νέας γρίπης στην τοπική κοινότητα.
  • Άτομα με συμπτώματα όμοια της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) (δηλαδή πυρετό, με βήχα ή πονόλαιμο) συνιστάται να μένουν στην οικία τους για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νεας γριπης ή τουλάχιστον 24 ώρες αφότου τα συμπτώματα έχουν παρέλθει.
  • Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκής από τον ιό της νέας γρίπης Α(H1N1) (για παράδειγμα, άτομα με χρόνιες παθήσεις, παιδιά κάτω των 5 ετών, άτομα 65 ετών και άνω, και έγκυες γυναίκες) θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή τους σε μαζικές συναθροίσεις σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού της νέας γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Όλοι οι παρευρισκόμενοι (εργαζόμενοι και μη) που παρίστανται σε χώρους συνάθροισης κοινού πρέπει συνεχώς να έχουν υπόψη τους κανόνες ατομικής υγιεινής
  • Σε περίπτωση που θεατής εμφανίζει συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής ή γρίπης ή νεάς γριπης, συνιστάται να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και εάν δεν αισθάνεται καλά να αναζητεί ιατρική βοήθεια και να του προσφέρεται μάσκα.
  • Δεν συνιστάται κάτι διαφορετικό για κοινές καθημερινές δραστηριότητες όπως ταμεία, έλεγχος εισιτηρίων, ταξιθεσία.
 

Επιπλέον μέτρα για τη νέα γρίπη

Κάποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου από τη νέα γρίπη Α(H1N1). Η σκοπιμότητα της εφαρμογής τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και τον χώρο διεξαγωγής της εκάστοτε εκδήλωσης.

  • Τοποθέτηση εγκαταστάσεων τρεχούμενου νερού και σαπουνιού σε διάφορα σημεία του χώρου που διεξάγεται μια εκδήλωση και ταυτόχρονη παροχή αντισηπτικού χεριών και καθαρών χαρτομάντιλων.
  • Παροχή on-site ιατρικήςαξιολόγησης και μέριμνας για τα άτομα με συμπτώματα όμοια της νέας γρίπης .
 

Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι σε χώρους συνάθροισης κοινού να εφαρμόσουν σχολαστικά τις οδηγίες αυτές με σκοπό:

  • την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης στο προσωπικό και σε άλλα άτομα στην εκδήλωση
  • την άμεση ενημέρωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210 5212054 και 210 5222339) σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κρούσματος νέας γρίπης.