Καταργούνται από σήμερα 1η Ιουλίου 2025, οι τρίμηνες παρατάσεις λόγω έκτακτων μέτρων Covid-19, όσο αφορά τις γνωματεύσεις των ιατροτεχνολογικών όπως έχει ήδη γίνει για τις συνταγές φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται η δυνατότητα που είχε δοθεί για την έκδοση άυλων γνωματεύσεων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΔΑΠΥ μετά από αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό, και επανέρχεται η υποχρέωση για έκδοση και εκτύπωσή τους σε έντυπη μορφή από τον συνταγογράφο ιατρό.
Παράλληλα και σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), προβλέπεται «η χορήγηση με αγορά των νεφελοποιητών», οι οποίοι έως τώρα αποζημιώνονται με ενοίκιο. Μέχρι όμως να οριστεί και να δημοσιευτεί το νέο Παράρτημα με τις τιμές αγοράς για τους νεφελοποιητές όπως και των υπολοίπων ιατροτεχνολογικών ειδών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμαεκυτικός Σύλλογος, ισχύει η μεταβατική περίοδος προσαρμογής σύμφωνα με την οποία όσες γνωματεύσεις με ενοίκιο έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται, συνεχίζουν να εκτελούνται.
Ο ΠΦΣ έχει συζητήσει με τον ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός προτίθεται να επαναφέρει την έκδοση άυλων γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με νομοθετική διάταξη αντί των τρίμηνων παρατάσεων που είχαμε μέχρι τώρα λόγω της Covid-19.