Νέες προκλήσεις για τα μικροτσίπ του εγκεφάλου

26-12-2016

Ο Δαμιανός Σακκάς μιλά για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, της επιληψίας και της κατάθλιψης μέσω των εμφυτεύσιμων μικροτσίπ στον εγκέφαλο.

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στη μέθοδο της βηματοδότησης του εγκεφάλου με την εμφύτευση ειδικών μικροτσίπ, τα οποία βοήθησαν παραπληγικούς ασθενείς να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ο καθηγητής νευροχειρουργικής Δαμιανός Σακάς προχωρά, όμως, και πέρα από την παραπληγία. Μιλώντας στο “health view” μας αποκαλύπτει τα σχέδια του για τη θεραπεία του βασανιστικού χρόνιου πόνου, της επιληψίας και την κατάθλιψη βαριάς μορφής, με τη βοήθεια πάντοτε των εμφυτεύσιμων μικροτσίπ και τον ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου.

-Μπορεί η μέθοδος που εξελίξατε στον Ευαγγελισμό, η μέθοδος δηλαδή των μικροτσίπ, να εφαρμοστεί και στις πλέον σοβαρές βλάβες του εγκεφάλου, όπως μια επιληψία ή τη νόσο του Πάρκινσον;

«…Μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να αντιμετωπίσουμε τέτοιες παθήσεις με την εμφύτευση ειδικών μικροτσίπ, με την προϋπόθεση να μην είναι πολλά τα σημεία του εγκεφάλου που θα πρέπει να βηματοδοτηθούν…Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσεων επιληψίας, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πετύχει ακόμη να έχουμε σταθερό αποτέλεσμα. Θα τα καταφέρουμε, όμως, είναι θέμα χρόνου… Αντίθετα, στη νόσο του Πάρκινσον, μπορούμε ήδη να υποσχεθούμε στον ασθενή, ότι… «ναι, έχεις 80% πιθανότητες επιτυχίας να θεραπευτείς πλήρως, χάρη στα μικροτσίπ και στις εφαρμογές του ηλεκτρισμού…». Υπάρχουν ήδη αρκετοί ασθενείς με Πάρκινσον, που είδαν να αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο, χάρη σε αυτού του είδους τις εμφυτεύσιμες συσκευές…».

-Μπορείτε να πετύχετε κάτι ανάλογο και για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου;

«…Πράγματι, τον χρόνιο πόνο μπορούμε να τον μειώσουμε ή και να τον σταματήσουμε τελείως, ενεργώντας είτε περιφερικά- στο άκρο των νεύρων- είτε στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού, ή βαθύτερα σε δομές του εγκεφάλου, εκεί δηλαδή που γίνεται η τελική επεξεργασία. Και στη δική μας κλινική έχουμε αναπτύξει όλο το φάσμα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, με επιτυχία. Όταν έχει αποτύχει η χορήγηση φαρμάκων ή δεν μπορεί το ιατρείο πόνου να βοηθήσει, πρακτικά, η μόνη ελπίδα αυτών των ασθενών είναι η παρέμβαση στο ίδιο το σύστημα του πόνου του σώματος, δηλαδή, να το τροποποιήσουμε έτσι ώστε να μην του προκαλεί τόσο πολύ πόνο…».

-Ποιες, όμως, ασθένειες, αποτελούν την πραγματική πρόκληση για εσάς;

«…Υπάρχουν άτομα λόγω εγκεφαλικής παράλυσης, είτε μετά από σκλήρυνση κατά πλάκας ή μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα που έχουν υποστεί βλάβη του νωτιαίου μυελού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να βελτιώσουμε πολύ τη σπαστικότητα. Δεν μπορούμε να λύσουμε το σύνολο του προβλήματος- τη σκλήρυνση κατά πλάκας για παράδειγμα- ωστόσο, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος, μπορούμε, σε άτομα που παρουσιάζουν πολύ βαριά σπαστικότητα, να τους την ελαφρύνουμε…Και ακόμη, υπάρχει μια άλλη ομάδα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα…Είναι τα άτομα με βαριές φαρμακοανθεκτικές ψυχικές παθήσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση ή και η βαριά κατάθλιψη. Ήδη έχουν γίνει επεμβάσεις- κυρίως στον Καναδά- σε σημεία του εγκεφάλου που θεωρούνται κομβικά για τη βελτίωση του συναισθήματος στη βαριά κατάθλιψη. Κάτι σαν…βηματοδότηση του συναισθήματος…».