“Νευροανάδραση, η προπόνηση του εγκεφάλου” Συνέντευξη με τον ψυχίατρο Ιωάννη Νέστορος, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικό Διευθυντή του Τεχνοβλαστού “Σύγχρονα Αμφιαράεια”

26-12-2016

Τι είναι η Νευροανάδραση που ακούγεται αρκετά τον τελευταίο καιρό, στο χώρο της ψυχοθεραπείας.

Πολύ απλά η Νευροανάδραση είναι μία νέα καινοτόμος τεχνική με την οποία εξασκούμε τον εγκέφαλό μας. Συγκεκριμένα εκπαιδευόμαστε να αλλάζουμε τον τρόπο που  λειτουργούν συγκεκριμένες  περιοχές ή δομές του εγκεφάλου μας.  Δηλαδή ενεργοποιούνται από εμάς τους ίδιους ομάδες νευρικών κυττάρων τα οποία εκπέμπουν τα ηλεκτρικά τους σήματα σε συγκεκριμένες επιθυμητές συχνότητες. Με άλλα λόγια μαθαίνει κάποιος να αλλάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου του, από ένα δυσλειτουργικό τρόπο σε ένα τρόπο βελτιωμένης λειτουργίας. Κάθε συνεδρία νευροανάδρασης διαρκεί  συνήθως μία ώρα. Με επαναληπτικές συνεδρίες η μάθηση γίνεται μόνιμη.

Τι εννοείτε όταν λέτε μάθηση;

Για να το δούμε πρακτικά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή που ο ενδιαφερόμενος θα θελήσει να γνωρίσει τις ευεργετικές επιδράσεις της νευροανάδρασης. Θα καθίσει αναπαυτικά, θα τοποθετηθούν ειδικά patch σε διάφορα σημεία του κεφαλιού του και μετά θα ξεκινήσει να βλέπει κάποιου είδους οπτικό υλικό που προβάλλουμε σε μια απλή οθόνη. Συνήθως κάποια ταινία, ή κάποιο παιχνίδι που μοιάζει με τα κλασσικά videogame. Στη διάρκεια που ο ενδιαφερόμενος παρακολουθεί, καταγράφουμε και παρατηρούμε τα κύματα του εγκεφάλου, δηλαδή το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του. Με τη βοήθεια του μηχανήματος, ο εγκέφαλος μας για να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας ή κάποιες άλλες μεταβλητές (π.χ. πόσο γρήγορα τρέχει ένα αυτοκινητάκι).  Πρέπει να λύσει το εξής πρόβλημα: «ποια συχνότητα κυμάτων του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματός μου πρέπει να αυξήσω ποσοτικά»; Αυτό το πρόβλημα είναι πανεύκολο για τον εγκέφαλό μας και μέσα σε δευτερόλεπτα αντιλαμβάνεται ότι οι αλλαγές που προκαλεί στη λειτουργία του επηρεάζουν αυτό που βλέπει. Έτσι προσαρμόζει τη δραστηριότητά του σε άλλα επιθυμητά επίπεδα. Κι αυτό γίνεται με τη διαδικασία της ανταμοιβής που σχετίζεται με το οπτικό υλικό που παρακολουθεί. Είναι μια βαθμιαία διαδικασία εκμάθησης με την οποία μαθαίνουμε να αλλάζουμε τα κύματα του εγκεφάλου μας και με αυτόν τον τρόπο να κερδίζετε καλύτερο έλεγχο της εγκεφαλικής σας δραστηριότητας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Νευροανάδραση είναι κάτι σαν  προπόνηση για τον εγκέφαλο;

Είστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Γιατί αυτό που επιτυγχάνουμε είναι αντίστοιχο με τον τρόπο που το σώμα εξασκείται για να διατηρείται σε «φόρμα», αλλά και να βελτιώνεται. Αυτή η «προπόνηση» εξασκεί συγκεκριμένα σημεία και διαδικασίες λειτουργίας έτσι ώστε ο εγκέφαλος να επιτυγχάνει καλύτερη διανοητική απόδοση, συναισθηματικό έλεγχο και βελτιώσεις σε διάφορες άλλες λειτουργίες. Εννοείται ότι η μέθοδος υπόσχεται μετά από τις κατάλληλες έρευνες την θεραπεία πλήθους ψυχολογικών, ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών, τουλάχιστον ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της τεχνικής;

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως κύριος σκοπός της Νευροανάδρασης είναι η πρόληψη και θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας νευροψυχολογικών διαταραχών, όχι απαραίτητα σοβαρών. Βοηθάει όμως και ανθρώπους που το προβλήματά τους ανάγονται στη σφαίρα της ψυχολογίας, όπως άγχος, θλίψη κ.λπ. χωρίς αυτά να είναι παθολογικά. Με την Νευροανάδραση στοχεύουμε στην καλύτερη βιοηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι το οποίο αφορά όλους, όπως όλους αφορά η γυμναστική.

Κι αν έπρεπε να φέρω ένα μόνο παράδειγμα για καταλάβουμε τελικά πως λειτουργεί η Νευροανάδραση, το καλύτερο θα ήταν ο τρόπος που μαθαίναμε να κάνουμε ποδήλατο όταν ήμασταν παιδιά. Στην αρχή νιώθαμε ανασφάλεια, γέρναμε, ακουμπούσαμε τα πόδια μέχρι σταδιακά να πετύχουμε την ισορροπία και την πορεία στις δύο ρόδες. Μετά από λίγο καιρό, δε χρειαζόμασταν να σκεφτούμε πώς να κάνουμε ποδήλατο. Απλώς κάναμε πετάλι, γέρναμε στις στροφές και ταξιδεύαμε! Κάπως έτσι λειτουργεί και η Νευροανάδραση και όπως και το ποδήλατο δεν το ξεχνάμε, έτσι και τα αποτελέσματα της Νευροανάδρασης είναι μόνιμα, αφού ο εγκέφαλος έχει γίνει κτήτορας της γνώσης της αυτογύμνασης.