Νίκησε τον Έμπολα, ο γιατρός που είχε μολυνθεί από τον ιό

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Θεραπεύτηκε από τον ιό του Έμπολα ο Δρ Craig Spencer, γιατρός της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF), ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα ενώ βρισκόταν σε αποστολή στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.

Μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ιατρική ομάδα που παρακολουθούσε τον Δρ Spencer επιβεβαίωσε τη θεραπεία του μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικός.

Ο ίδιος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 23 Οκτωβρίου 2014, αφού ειδοποίησε στο ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πως είχε αναπτύξει πυρετό. Το Τμήμα Υγείας & Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης ειδοποιήθηκε άμεσα και ο Δρ Spencer εισήχθη άμεσα στο κεντρικό νοσοκομείο HHC Bellevue, όπου οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν τη μόλυνσή του από τον ιό Έμπολα.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής που κηρύχθηκε επίσημα στις 22 Μαρτίου, η νόσος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.959 ανθρώπους, ενώ έχουν μολυνθεί 13.263 άνθρωποι στην περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξέσπασμα  που έγινε ποτέ, και αυτή τη στιγμή επηρεάζει τρεις χώρες στη Δυτική Αφρική: τη Γουινέα, τη Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν έξι κέντρα διαχείρισης Έμπολα, παρέχοντας περίπου 600 κλίνες σε απομόνωση και δύο κέντρα προσωρινής διαμονής. Από την αρχή της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποστείλει περισσότερα από 700 άτομα διεθνές προσωπικό στην περιοχή, ενώ έχουν εξετάσει περισσότερους από 5.600 ασθενείς, μεταξύ των οποίων περίπου 3.500 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό Έμπολα. Περισσότεροι από 1.400 ασθενείς έχουν διασωθεί.

Εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκπαιδεύουν το  προσωπικό υγείας, υποστηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες ελέγχου της λοίμωξης, τη διεξαγωγή ελέγχου επαφών, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη διανομή κιτ προστασίας για το σπίτι αλλά και τη διασφάλιση ασφαλών ενταφιασμών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης ξεκινήσει τη μαζική διανομή θεραπείας ελονοσίας σε περίπου 300.000 ανθρώπους στη Λιβερία, προκειμένου να μειώσουν τη νοσηρότητα και τους θανάτους στις πλέον φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Μονρόβια, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν ήδη πολύ περιορισμένη, καθώς επίσης και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του Έμπολα μέσα στις εγκαταστάσεις υγείας.

 

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οικονομική βοήθεια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό. Στα 6 θεραπευτικά κέντρα που έχουν στήσει στη Δυτική Αφρική έχουν δεχθεί περισσότερους από 5.691 ασθενείς, εκ των οποίων 3.503 βρέθηκαν θετικοί στον ιό Έμπολα και 1.417 κατάφεραν να επιζήσουν (07/11/2014).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεά στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 ή στο support.msf.gr/ebola