Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ: Έντονες οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου – Ζητούν διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση και ανάκληση του σχεδίου νόμου

13-04-2022

«Φωτιά» στην ιατρική κοινότητα έχει βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωροβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους περισσότερους θεσμικούς φορείς να διαφωνούν σε βασικά σημεία του. Χθες πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη και το γενικό γραμματέα ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους παρουσία των προέδρων των Ι.Σ. Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός αποσαφήνισε ότι δεν θεσμοθετεί σύστημα παραπομπών από τους προσωπικούς, στους ειδικούς ιατρούς εκτός νοσοκομείου. Ο αριθμός των επισκέψεων που δικαιούνται οι πολίτες με χρόνια νοσήματα σε ειδικούς γιατρούς δεν περιορίζονται αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον μία παραπομπή ετησίως από τον προσωπικό, στον ειδικό για τη πάθησή τους γιατρό.

Σχετικά με την εφαρμογή του gatekeeping, ο πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί απευθείας τον ειδικό γιατρό χωρίς καμία παραπομπή. Μάλιστα, η παραπομπή από γιατρό, σε γιατρό μέσα στο νέο σύστημα είναι ελεύθερη και αμφίδρομη.

Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να στείλει τον ασθενή σε άλλο ειδικό. Αλλά η τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνεται μόνο με παραπεμπτικό σημείωμα από τον θεράποντα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το σύστημα των αμοιβών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχοντας ως βάση την αντιστοίχιση της αμοιβής με τις ιατρικές πράξεις που θα εκτελούνται.

Κι αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, συμφώνησε η συζήτηση να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ δεσμεύτηκε να παραβρεθεί και στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ το προσεχές Σάββατο.

Στο μεταξύ, το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ (συμμετέχουν κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, ιδιωτικά κέντρα διαγνωστικά και εργαστήρια, πολυϊατρεία και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ), εκφράζει την διαφωνία του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Όπως υποστηρίζει, το νομοσχέδιο «εισάγει ένα είδος διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης, σε ιδιώτες ιατρούς που είναι είτε συμβεβλημένοι, είτε πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε εργάζονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια χωρίς να έχουν με οιανδήποτε τρόπο σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ».

Το νομοσχέδιο – σημειώνει – δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε προϋπολογισμό ή αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών «κατά κεφαλήν» (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση.

Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό όσον αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία. Θεσπίζεται εκτός από το βασικό rebate και δεύτερη έκπτωση βάσει ποιοτικών και πληθυσμιακών κριτηρίων με ακαθόριστο και ασαφή τρόπο τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες περικοπές λόγω rebate και claw back είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο.

Το Συνονιστικό ζητεί διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση και η ανάκληση της διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νομοσχέδιου και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς που υπηρετούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.