Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Στα 537 εκ. ευρώ το όριο των νοσοκομείων του ΕΣΥ – Επείγουσα έκκληση ΣΦΕΕ για άμεση αναθεώρηση

11-10-2024

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback). Σύμφωνα με την απόφαση για το 2023, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ορίζεται σε 537 εκ. ευρώ, από τα οποία 520 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 17 εκ. ευρώ στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες και απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει «την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή μας (σ.σ. του κλάδου) σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία καθώς και την αγωνία μας για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, 10 μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%.

«Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του. Τόσο προεκλογικά όσο και πριν από 6 μήνες στην συνάντησή σας με τους Προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας, δεσμευθήκατε για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου», σημειώνει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή.

Και προειδοποιεί: «Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για «διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού». Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ ζητεί να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, επισημαίνοντας ότι «Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών».