Οι ντομάτες είναι το βασικότερο συστατικό για την μαγειρική σε όλο τον κόσμο. Έχουν όμως και πολλά οφέλη για την υγεία. Ποια είναι άραγε η θρεπτική τους αξία και πότε είναι πιο υγιεινές; Μαγειρεμένες ή ωμές;
Ντομάτα: Θερμίδες και θρεπτική αξία
Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας:
- Θερμίδες: Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα (περίπου 123 γραμμάρια) περιέχει περίπου 22 θερμίδες.
- Υδατάνθρακες: Μία μέτρια ντομάτα έχει περίπου 4,8 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 1,5 γραμμαρίων φυτικών ινών και 3,2 γραμμαρίων φυσικών σακχάρων.
- Πρωτεΐνη: Οι ντομάτες παρέχουν περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 1 μέτρια ντομάτα.
- Λίπος: Οι ντομάτες έχουν ουσιαστικά μηδενικά λιπαρά, με λιγότερο από 0,2 γραμμάρια λίπους ανά 1 μέτρια ντομάτα.
- Αντιοξειδωτικά: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα λυκοπενίου, το οποίο τους προσδίδει το κόκκινο χρώμα τους και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία.
- Βιταμίνες και μέταλλα: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
- Βιταμίνη C: Περίπου 20 χιλιοστόγραμμα, περίπου 33% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDA).
- Βιταμίνη Κ: Περίπου 9,7 μικρογραμμάρια (περίπου 12% της RDA).
- Κάλιο: Περίπου 292 χιλιοστόγραμμα (περίπου 8% της RDA).
- Φολικό οξύ: Περίπου 18 μικρογραμμάρια (περίπου 5% της RDA).
Διατροφικές διαφορές μεταξύ ωμής και μαγειρεμένης ντομάτας
Η θρεπτική αξία της ντομάτας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν καταναλώνεται ωμή ή μαγειρεμένη:
Ωμές ντομάτες
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και να υποβαθμιστεί κατά το μαγείρεμα.
Περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην πέψη και τον κορεσμό.
Μαγειρεμένες ντομάτες
- Υψηλότερη διαθεσιμότητα λυκοπενίου: Το μαγείρεμα ντομάτας αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, διευκολύνοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
- Ελαφρώς χαμηλότερη σε βιταμίνη C λόγω της θερμοευαίσθητης φύσης της συγκεκριμένης βιταμίνης.
- Ενισχυμένη γεύση, που μπορεί να την κάνει πιο ευχάριστη στο φαγητό και να συμπεριληφθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.
Ντομάτα: Πιθανά οφέλη υγείας
Η συμπερίληψη της ντομάτας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, χάρη στο πλούσιο θρεπτικό τους προφίλ και τα αντιοξειδωτικά:
- Υγεία της καρδιάς: Τα υψηλά επίπεδα καλίου και λυκοπενίου στις ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Πρόληψη του καρκίνου: Το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
- Υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη C στις ντομάτες παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και την πρόληψη των ρυτίδων.
- Υγεία των ματιών: Οι ντομάτες περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια από τη βλάβη, η οποία προκαλείται από το μπλε φάσμα φωτός (π.χ. από ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες) και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
- Πεπτική υγεία: Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
- Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες, όπως το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη, έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ντομάτες: Αυτά είναι τα 6 οφέλη για τον οργανισμό μας