Ντομάτα: Θερμίδες και θρεπτική αξία

Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας:

  1. Θερμίδες: Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα (περίπου 123 γραμμάρια) περιέχει περίπου 22 θερμίδες.
  2. Υδατάνθρακες: Μία μέτρια ντομάτα έχει περίπου 4,8 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 1,5 γραμμαρίων φυτικών ινών και 3,2 γραμμαρίων φυσικών σακχάρων.
  3. Πρωτεΐνη: Οι ντομάτες παρέχουν περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 1 μέτρια ντομάτα.
  4. Λίπος: Οι ντομάτες έχουν ουσιαστικά μηδενικά λιπαρά, με λιγότερο από 0,2 γραμμάρια λίπους ανά 1 μέτρια ντομάτα.
  5. Αντιοξειδωτικά: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα λυκοπενίου, το οποίο τους προσδίδει το κόκκινο χρώμα τους και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία.
  6. Βιταμίνες και μέταλλα: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
  • Βιταμίνη C: Περίπου 20 χιλιοστόγραμμα, περίπου 33% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDA).
  • Βιταμίνη Κ: Περίπου 9,7 μικρογραμμάρια (περίπου 12% της RDA).
  • Κάλιο: Περίπου 292 χιλιοστόγραμμα (περίπου 8% της RDA).
  • Φολικό οξύ: Περίπου 18 μικρογραμμάρια (περίπου 5% της RDA).

Διατροφικές διαφορές μεταξύ ωμής και μαγειρεμένης ντομάτας

Η θρεπτική αξία της ντομάτας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν καταναλώνεται ωμή ή μαγειρεμένη:

Ωμές ντομάτες

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και να υποβαθμιστεί κατά το μαγείρεμα.

Περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην πέψη και τον κορεσμό.

Μαγειρεμένες ντομάτες

  • Υψηλότερη διαθεσιμότητα λυκοπενίου: Το μαγείρεμα ντομάτας αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου, διευκολύνοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
  • Ελαφρώς χαμηλότερη σε βιταμίνη C λόγω της θερμοευαίσθητης φύσης της συγκεκριμένης βιταμίνης.
  • Ενισχυμένη γεύση, που μπορεί να την κάνει πιο ευχάριστη στο φαγητό και να συμπεριληφθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.

Ντομάτα: Πιθανά οφέλη υγείας

Η συμπερίληψη της ντομάτας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, χάρη στο πλούσιο θρεπτικό τους προφίλ και τα αντιοξειδωτικά:

  • Υγεία της καρδιάς: Τα υψηλά επίπεδα καλίου και λυκοπενίου στις ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Πρόληψη του καρκίνου: Το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
  • Υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη C στις ντομάτες παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και την πρόληψη των ρυτίδων.
  • Υγεία των ματιών: Οι ντομάτες περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια από τη βλάβη, η οποία προκαλείται από το μπλε φάσμα φωτός (π.χ. από ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες) και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Πεπτική υγεία: Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες, όπως το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη, έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα.

Πηγές: verywellhealth.comverywellfit.comhealthline.com