Παθολόγοι και παιδίατροι θα εξειδικεύονται στο Διαβήτη με τη σφραγίδα του ΚΕΣΥ!

07-07-2017

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthview ψηφίστηκε ομόφωνα σήμερα  7/7 στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η εξειδίκευση των Παθολόγων και των Παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη.   Με αυτή την απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις λεπτομέρειές της τις επόμενες ημέρες, μπαίνει οριστικό τέρμα και στη κόντρα μεταξύ ενδοκρινολόγων και παθολόγων αφού καθιερώνεται πλέον και επίσημα στη χώρα μας, η εξειδίκευση των Ελλήνων Παθολόγων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη όπως ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και στην Αμερική.  Ως γνωστόν,  οι παθολόγοι διεκδικούσαν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, έχοντας έρθει αρκετές φορές αντιμέτωποι με  τους  ενδοκρινολόγους, οι  οποίοι υποστηρίζοντας ότι ο Διαβήτης ανήκει αποκλειστικά στο πεδίο της ενδοκρινολογίας, προέβαλλαν βέτο στην εξειδίκευση των παθολόγων στην ασθένεια. 

Οι παθολόγοι από τη μεριά τους στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο διαβήτης δεν είναι αμιγής ενδοκρινοπάθεια υποστηρίζουν ότι η ινσουλίνη εκκρίνεται μεν από την ενδοκρινή μοίρα του παγκρέατος αλλά είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό και δίνει ενέργεια σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αν κάτι δεν πάει καλά με τη δράση της, (όπως συμβαίνει στον διαβήτη), τότε πάσχουν όλοι οι ιστοί και τα όργανα (νευρικός ιστός, καρδια και αγγεία, νεφροί, αμφιβληστροειδής, δέρμα) επομένως, η μόνη ειδικότητα που εγγυάται την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς με διαβήτη είναι η Παθολογία.

Η απόφαση για την εξειδίκευση των Παθολόγων στον Διαβήτη συγχρονίζεται με το σκεπτικό της International Diabetes Federation, σύμφωνα με το οποίο ο όρος “diabetologist” και “diabetes specialist” αποδίδεται και στους Παθολόγους. Η απόκτηση της εξειδίκευσης θα περιλαμβάνει διετή συστηματική εκπαίδευση (με βάση καθορισμένα αντικείμενα εκπαίδευσης μετά την πλήρη ειδικότητα της Παθολογίας) και εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) σε Επιτροπή όπως γίνεται με όλες τις ειδικότητες. Η διαδικασία αυτή θα παράγει πιστοποιημένα στελέχη τα οποία στη συνέχεια θα εκπαιδεύουν τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας (Παθολόγους και Γενικούς γιατρούς). Μάλιστα σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα  συνταγογράφησης που αναμένεται να δημιουργηθούν, προσδοκάται μια πιο σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με οικονομία πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας.