Ωχ ένα μικρόβιο στην κουζίνα μου!

26-12-2016

Κι όμως όχι ένα άλλα πολλά μικρόβια βρίσκονται στην κουζίνα μας και ένα από τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα μπλέντερ…Αυτό τουλάχιστον λέει μια πρόσφατη έρευνα που αφορά σημεία και συσκευές της κουζίνας που έχουν τη μεγαλύτερη και μικρότερη πιθανότητα να κρύβουν μικρόβια όπως η E. Coli και η σαλμονέλλα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μερικές περιοχές οι οποίες θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων, όπως τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων, αντιθέτως εμφανίζουν τη μικρότερη. Αντιθέτως, άλλες περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς, όπως οι κάδοι των μπλέντερ, εμφανίζονται ως οι πλέον επικίνδυνες περιοχές.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν καθαρή την κουζίνα τους είναι πιθανό να παραβλέπουν μερικές από τις πλέον προβληματικές περιοχές, δήλωσε η Lisa Yakas, μικροβιολόγος στην NSF International, μια μη κερδοσκοπική ομάδα δημόσιας υγείας, η οποία δημοσίευσε την έρευνα. Ο στόχος της έρευνας, σύμφωνα με τη Yakas, δεν είναι να τρομάξει το κοινό, αλλά να κάνει γνωστούς μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να περιορίσουμε τη διασπορά ασθενειών σχετικών με τις τροφές στην κουζίνα. «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να κατευθύνουμε την προσοχή των ανθρώπων προς σημεία της κουζίνας τα οποία δεν θα τους περνούσε ποτέ από το μυαλό να ενοχοποιήσουν», είπε η κα Yakas.

Η έρευνα δείχνει ότι η κουζίνα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος για να εξασκηθεί κανείς σε πρακτικές σωστής υγιεινής. Περίπου 10 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, μία στις πέντε εκδηλώσεις ασθενειών που οφείλονται στα τρόφιμα έχουν την αιτία τους σε φαγητό το οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν στο σπίτι τους. Φυλλώδη λαχανικά και άλλα φυτά είναι υπεύθυνα για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ασθενειών, ενώ το ένα τρίτο όλων των θανατηφόρων περιπτώσεων οφείλεται σε μολυσμένα πουλερικά.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους μολύνσεις. Αλλά οι μεγαλύτεροι, οι πολύ νέοι, οι έγκυες και οι άνθρωποι με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

«Μέλη από κάθε μια από αυτές τις ομάδες πληθυσμών είναι πιθανό να τα δεχτείτε σπίτι σας, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να τα προστατέψετε», δήλωσε η Yakas. « Ούσα μητέρα με δυο μικρά παιδιά στο σπίτι, καταλαβαίνετε γιατί αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα».

 

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές συνέλεξαν διάφορα κοινά αντικείμενα της κουζίνας από τα σπίτια 20 οικογενειών που ζούσαν στα προάστια του Ντήτροιτ και του Αν Άρμπορ, στην πολιτεία του Μίτσιγκαν. Ζήτησαν επίσης από τους κατόχους των αντικειμένων να κατατάξουν σε σειρά προτεραιότητας τα αντικείμενα που θεωρούσαν πιο πιθανό να είναι φορείς μόλυνσης και επομένως να χρειάζονται τακτικό καθάρισμα.

Τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων θεωρήθηκαν ως τα πλέον βρώμικα σημεία. Όμως δεν ήταν. Αντιθέτως, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι θήκες με τα παγάκια της κατάψυξης και τα δοχεία με το νερό,  οι σπάτουλες,  οι κάδοι του μπλέντερ, καθώς επίσης και τα ράφια του ψυγείου όπου αποθηκεύουμε κρέας και λαχανικά είχαν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο. Τα δοχεία νερού και οι θήκες με τα παγάκια, τα οποία ευνοούν λόγω υγρασίας την ανάπτυξη μικροοργανισμών, βρέθηκε ότι συχνά περιείχαν μύκητες και μούχλα, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπους με αλλεργίες. Στα ράφια αποθήκευσης λαχανικών βρέθηκε ότι αναπτύσσονταν βακτήρια σαλμονέλας και λιστέριας, ενώ οι σπάτουλες βρέθηκε ότι έφεραν  μούχλα, μύκητες και E. Coli. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη έκπληξη τη δημιούργησαν οι κάδοι των μπλέντερ. Συχνά έφεραν όχι μόνο μύκητες και μούχλα, αλλά επιπλέον, βακτήρια σαλμονέλας και Ε.coli. Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποσυναρμολογούν πλήρως τα μπλέντερ πριν τα καθαρίσουν ή τα τοποθετήσουν στο πλυντήριο πιάτων. «Πολλοί άνθρωποι δεν ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών και δεν αποσυναρμολογούν τα μπλέντερ, ώστε να τα καθαρίσουν μετά από κάθε χρήση», δήλωσε η Yakas.  «Συνήθως αφαιρούν το καπάκι και στη συνέχεια τοποθετούν ολόκληρο τον κάδο μαζί με τη βάση στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι, κάθε φορά  που ξαναχρησιμοποιείται, συγκεντρώνει περισσότερα υπολείμματα τροφών και βρωμίζει περισσότερο.»

Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που ορισμένες σπάτουλες φέρουν τόσα μικρόβια. Κάποιες από αυτές αποτελούνται από δύο αποσπώμενα μέρη. Το σημείο σύνδεσης των δύο μερών «μαζεύει» υπολείμματα παλιών τροφών, ενώ συνήθως οι άνθρωποι επίσης δεν τις αποσυναρμολογούν, ώστε να καθαρίσουν κάθε μέρος ξεχωριστά.

Τα ανοιχτήρια είναι ένα άλλο εργαλείο που συγκεντρώνει μικρόβια, πιθανώς γιατί οι άνθρωποι συνήθως τα χρησιμοποιούν και στη συνέχεια τα πετάνε πίσω στο συρτάρι χωρίς να τα καθαρίζουν ή έστω να τα ξεπλένουν.

Η κα Yakas πρόσθεσε ότι δεν περίμενε ότι οι άνθρωποι θα εκπλήσσονταν διαπιστώνοντας ότι τα ράφια αποθήκευσης κρέατος θα ήταν στη λίστα με τα επικίνδυνα σημεία. Ωστόσο, τα ράφια αποθήκευσης λαχανικών είναι λιγότερο προφανείς εστίες κινδύνου. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι αρκετό να πλένουμε τα προς αποθήκευση προϊόντα, αλλά να πλένουμε και τα σημεία αποθήκευσής τους. Και εν γένει, τα πλυμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται μαζί με αυτά που δεν έχουν πλυθεί.

 Το NSF International προσφέρει στον διαδικτυακό του τόπο επιπλέον  συμβουλές   σχετικά με το πώς να διατηρούμε αυτά τα σημεία και τις σχετικές συσκευές καθαρά.

 

Μετάφραση επιμέλεια: Έμιλυ Κρητικού

Του ANAHAD O’CONNOR

Πηγή: The New York Times

http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/12/where-germs-hide-in-your-kitchen/