ΟΕΝΓΕ για ανασφάλιστους: Επικροτεί μεν επιφυλάσσεται δε…

26-12-2016

Απάντηση της ΟΕΝΓΕ στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με τη νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφάλιστων “ήρθε” μέσω δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Βαρνάβα, στην οποία εκφράζονται  επιφυλάξεις σχετικά με την μετακύλιση του κόστους στους “αδύναμους” προυπολογισμούς των νοσοκομείων, οδηγώντάς τα σε κατάρρευση αλλά και σχετικά με τη διαδικασία που θα γίνεται η εισαγωγή των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι αυτή θα γίνεται “μετ’ εμποδίων”. Ο κος Βαρνάβας αν και όπως τονίζει, πρόκειται για μέτρο που οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούσαν επίμονα και επικροτούν  διατυπώνει όμως προβληματισμούς σχετικά με την εφαρμογή του αναφέροντας ακριβώς τα εξής:

“Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εφεξής θα καλύπτονται νοσοκομειακά τα 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Πρόκειται για μέτρο που ως νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούσαμε επίμονα και επικροτούμε την εφαρμογή του αν και η ανακοίνωσή του, έγινε για ευνόητους λόγους, λίγες μόλις ημέρες μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών προς τη συγκυβέρνηση.

Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να διατυπώσουμε τα σοβαρά ερωτήματά μας και τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αυτού.

 1.- Έχει άραγε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κοστολογήσει το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, εξασφαλίζοντας και το ανάλογο κονδύλιο στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας; Φαίνεται  πως όχι. Και τούτο επειδή σκέφτονται να μετακυλήσουν το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται στο κόκκινο και σύντομα θα καταρρεύσουν.

2.- Εισάγουν ανεπίτρεπτα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στα Νοσοκομεία, τα οποία δεν ισχύουν για όσους διαθέτουν ασφάλιση. Υποχρεώνουν λοιπόν όσους ανασφάλιστους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας να επισκεφτούν υποχρεωτικά γιατρό του ΠΕΔΥ, ενώ είναι γνωστό ότι το ΠΕΔΥ στερείται γιατρούς σε αρκετές ειδικότητες. Εάν βρεθεί γιατρός του ΠΕΔΥ, τότε αυτός, αφού εξετάσει τον ανασφάλιστο ασθενή θα τον παραπέμψει σε τριμελή επιτροπή γιατρών Νοσοκομείου, η οποία θα τον εξετάσει εκ νέου για να γνωμοδοτήσει –με ποια κριτήρια άραγε;- εάν πρέπει να εισαχθεί ή όχι.

3.- Δεν εξασφαλίζει το υπουργείο Υγείας ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν τα φάρμακα και την απαραίτητη μετεγχειρητική νοσηλεία όταν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, με κίνδυνο ορισμένοι να επιστρέφουν πίσω σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που προκάλεσε την εισαγωγή τους.

Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει την κάλυψη των ανασφάλιστων απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξοφλεί άμεσα τα Νοσοκομεία για τις δαπάνες νοσηλείας τους. Θεωρεί πως δεν πρέπει να παρεμβάλλεται κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και πρέπει να εξασφαλίζεται η μετεγχειρητική νοσηλεία του ασθενούς, ώστε να ολοκληρώνεται η θεραπεία.

Τέλος καταλήγει η ανακοίνωση ότι, ¨φοβούμαστε πως η απόπειρα της κυβέρνησης να δείξει «ανθρώπινο πρόσωπο» σ΄ ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που η ίδια γέννησε και γιγάντωσε, θα οδηγήσει μια ώρα νωρίτερα τα Νοσοκομεία σε κατάρρευση, αφήνοντας απροστάτευτη ολόκληρη την κοινωνία”.

Να σημειωθεί όμως ότι ο κος Γεωργιάδης στις δηλώσεις του ουδέποτε έκανε λόγο για 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων. Βέβαια ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι ένα ερώτημα, που περιμένουμε όπως έχει ανακοινώσει ο κος Γεωργιάδης να απαντηθεί από μέρα σε μέρα από το υπουργείο Εργασίας ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, ανέρχεται γύρω στους 1,9 εκατομμύρια.