ΟΕΝΓΕ: Σε πορεία κατάρρευσης το ΕΣΥ

26-12-2016

Σε πορεία …κατάρρευσης παραμένει το ΕΣΥ σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον απολογισμό που εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο, προκειμένου να παρουσιαστεί εισηγητικά στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 8, 9 και 10 Απριλίου στην Αθήνα, «οι ελπίδες για μέτρα που θα σταθεροποιούσαν το σύστημα δεν επαληθεύτηκαν». 

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «η χρηματοδότηση για το 2016 και οι ελάχιστοι νέοι διορισμοί που έγιναν μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοί να ανακόψουν την πορεία κατάρρευσης του συστήματος». Κανένα επίσης θεσμικό μέτρο δεν πάρθηκε για τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης των δημόσιων δομών υγείας. 

Συμβατό μέτρο με τις διεκδικήσεις του κινήματος χαρακτηρίζει η ΟΕΝΓΕ τη  νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των ανασφάλιστων, όπως και την κατάργηση του πεντάευρου. «Όμως το κλειδί για δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα αποτελεί η χρηματοδότηση. Η μικρή αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων στα τέλη  του 2015 και η ανάλογη το 2016 δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ούτε επαρκούν για τη δημιουργία δικτύου δομών ΠΦΥ», σημειώνει. 

Διεκδικήσεις 

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί: 

  Πλήρης στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.  Να γίνει άμεσα η  έναρξη στοχευμένων προσλήψεων γιατρών στα Νοσοκομεία της χώρας, τις οποίες  έχουμε προσδιορίσει στις 6.000 για την επόμενη τριετία

  Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. 

  Αξιοπρεπείς αμοιβές εφημεριών. Πληρωμή των εφημεριών τον επόμενο μήνα, κατάργηση του πλαφόν και των πρόσθετων  εφημεριών και ενσωμάτωσή τους στις τακτικές εφημερίες για την ασφαλή κάλυψη των αναγκών του τμήματος.  Επαρκή κονδύλια για ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Εφημέρευση βάσει πρότυπου αναγκών για όλη την επικράτεια.

 Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση, ως μοναδική εργασιακή σχέση όλων των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενιαίες εργασιακές σχέσεις  και ενιαίος κανονισμός λειτουργίας για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, ΙΚΑ).

 Άμεση λειτουργία αυτόνομων ΤΕΠ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. 

 Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και συνεχούς μετεκπαίδευσης των γιατρών, χωρίς  εξάρτηση από  τις φαρμακευτικές εταιρείες.  Σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης ειδικευομένων (αναμόρφωση πλαισίου εκπαίδευσης,  αξιόπιστος έλεγχος και αξιολόγηση Τμημάτων και εκπαιδευτών που δίνουν ειδικότητα, καθηκοντολόγιο,    ιατρικές πράξεις)  

 Στήριξη των νέων γιατρών, ώστε να αναστραφεί η φυγή τους προς τις χώρες του εξωτερικού. 

  Επαρκή χρηματοδότηση του  δημόσιου  συστήματος υγείας και αναπροσανατολισμό των δαπανών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα προς τις δημόσιες δομές.  

  Δημιουργία  ενός αποτελεσματικού  συστήματος  προμηθειών με διαφανείς διαγωνισμούς, ώστε να αποτραπεί η σπατάλη, η διαφθορά και η προκλητή ζήτηση. 

  Ανάπτυξη και αναδιοργάνωση των διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και αξιοποίηση των ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ σε συντονιστικό, διεπιστημονικό και επιτελικό χαρακτήρα σε θέματα δημόσιας υγείας. 

  Διασφάλιση καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτική φροντίδα υγείας και μείωση της συμμετοχής στο κόστος των εξετάσεων και φαρμάκων. 

  Ανάπτυξη ενός  Δημόσιου  Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων και  ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. 

  Διαφανή  διακυβέρνηση του συστήματος Υγείας με έμφαση στο δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο του συστήματος υγείας   και στην περιφερειακή του αποκέντρωση, αξιοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη και αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατρικών ειδικοτήτων και του ρόλου του ΚΕΣΥ.