Οι άνθρωποι σε κάθε χώρα “εννοούν” διαφορετικά την ευτυχία

26-12-2016

Δυο μεγάλα Πανεπιστήμια, του Princeton στις Ηνωμένες Πολιτείες και και του Skepta στη Βρετανία ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια μεγάλη έρευνα με θέμα την ευτυχία. Σκοπός τους να διαπιστώσουν πότε οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και πως βλέπουν την ευτυχία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων και ικανοποίησης για τη ζωή τους παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα πως όσοι αισθάνονται πως έχουν στόχους ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια παραπάνω από αυτούς που έχουν χάσει το νόημα της ζωής.

Από τα αποτελέσματα οι ερευνητές βγάζουν και ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα. Πως ευτυχία προσδιορίζεται διαφορετικά από χώρα σε χώρα.

Οι Δρ. Άντριου Στεπτόου και Άνγκους Ντίτον ανέλυσαν στοιχεία από έρευνες γνώμης και άλλες βάσεις δεδομένων. Εστίασαν σε παράγοντες που προσδιορίζουν το επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου, ενώ πήραν υπόψη τους και στοιχεία για τη σωματική υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ευτυχία των ανθρώπων παρουσιάζει τεράστια πτώση μετά τα 54, αυξάνεται όμως και πάλι σε πιο προχωρημένη ηλικία. Αυτό όμως δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες αφού ισχύει κυρίως στις δυτικές χώρες, και ιδίως στις αγγλόφωνες. Στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και στην υποσαχάρια Αφρική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί, η ευτυχία δεν αυξάνεται και πάλι σε προχωρημένη ηλικία. Άρα, οι άνθρωποι βρίσκουν άλλα πράγματα στη ζωή για να είναι ευτυχισμένοι ανάλογα με τη χώρα.

Οι άνθρωποι άνω των 65 που έχουν κάποιο στόχο στη ζωή τους, ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια παραπάνω από τους κυνικούς ενώ οι ηλικιωμένοι που έχουν στόχο και νιώθουν γενικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, έχουν 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη οκταετία, σε σχέση με όσους δεν έχουν στόχους, ούτε ικανοποιούνται με τη ζωή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη σωματική και στην ψυχική υγεία: η χειρότερη σωματική υγεία οδηγεί σε μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ η μεγαλύτερη ψυχολογική ικανοποίηση και η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή φαίνεται να βελτιώνουν τη σωματική υγεία και τελικά τη διάρκεια της ζωής. Όσο πιο μικρή είναι η ψυχική ικανοποίηση στην τρίτη ηλικία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Γιατί όμως κάνει «κοιλιά» η ευτυχία στη μέση ηλικία; Οι ειδικοί εξηγούν πως σε αυτή την περίοδο συνήθως κανείς βρίσκεται στο απόγειο της επαγγελματικής επιτυχίας του. Αυτό έχει ως συνέπεια να εργάζεται περισσότερο και να έχει μεγαλύτερες ευθύνες, σε βάρος της ψυχικής υγείας του, αλλά με την προοπτική να έχει περισσότερο πλούτο και δυνατότητες, όταν βγει στη σύνταξη.