Οι ενστάσεις, το “διορθωμένο” δελτίο και η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

26-12-2016

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΦΕΕ που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει έκκληση στον κο Σαλμά, να παρέμβει σχετικά με το νέο διορθωμένο κατ΄επίφασιν δελτίο τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview τα πολλά “λάθη” που έχει το διορθωμένο για 6η φορά δελτίο, έχουν να κάνουν με την επιστροφή στην ασφαλή επιλογή των ισοπεδωτικών μειώσεων που είχαν τα προηγούμενα Δελτία καθόσον το Δελτίο που πήρε αρχικά ο Υπουργός στα χέρια του για να υπογράψει, προέβλεπε αυξήσεις σε χιλιάδες σκευάσματα που θα εκτόξευαν την φαρμακευτική δαπάνη εκτός στόχων. Αυτό συνέβη γιατί  οι τιμές “σκαρφάλωσαν” σε καποια στιγμή της διαδικασίας ελέγχου των ενστάσεων υπό την πίεση και των εταιρειών που διεκδικούσαν τις καλύτερες τιμές για τα σκευάσματά τους. Εν ολίγοις υποβληθησαν πολύ περισσότερες ενστάσεις από όσες θα έπρεπε! Τελικώς δεν ελήφθη υπόψιν η πλειονότητα των ενστάσεων που είχαν γίνει από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και η δαπάνη υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 40 εκ. ετησίως  – ένα ποσό γενικώς αποδεκτό. Φυσικά – και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα απο την πλευρά του συστήματος έκδοσης του Δελτίου Τιμών – παραμένουν πολλά λάθη και αδικίες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα προϊόντα co marketing όπου συναντάμε διαφορετικές τιμές για το ίδιο ουσιαστικά σκεύασμα. Άρα αναμένουμε πάλι προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων κλπ, όπως επισημαίνει και η ΠΕΦ.

Η ΠΕΦ  στην ανακοίνωση της μιλάει για αιφνιδιασμό των ενδιαφερόμενων αλλά και για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς χάνοντας τα οφέλη από τα υπόλοιπα μέτρα  εξοικονόμησης πόρων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το διορθωτικό δελτίο τιμών της 2ας Ιανουαρίου 2013 επεφύλασσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφού δεν αξιολογήθηκαν οι αιτιολογημένες ενστάσεις τους για τα λάθη στις τιμές του δελτίου τιμών του Νοεμβρίου 2012.

Το Δελτίο Τιμών του Νοεμβρίου 2012, καθώς προέκυψε μέσα από συνεχείς διορθώσεις της Υπουργικής Απόφασης και υπό την πίεση να υπολογιστούν οι τιμές σε διάστημα 5 ημερών χαρακτηριζόταν από πολλά λάθη. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία τότε δεν είχε αντιδράσει,  βασιζόμενη στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για την διευθέτηση των όποιων προβλημάτων. Στο πνεύμα αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν στην κατάθεση ενστάσεων με στόχο τη διόρθωση των λαθών και την απόδοση σωστών τιμών σύμφωνα με την νομοθεσία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία καθώς οι τιμές που δόθηκαν σε αρκετά φάρμακα ήταν ακόμα και κάτω από το κόστος.

Παρόλο που το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν, το διορθωτικό δελτίο τιμών που –με σημαντική καθυστέρηση- εκδόθηκε με την αρχή του νέου χρόνου, αιφνιδίασε τους πάντες, αφού στην πράξη δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις και δεν έγιναν οι απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο, διορθώσεις.

Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι οι νέες τιμές που τίθενται σε ισχύ την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου αποτελούν απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι  χωρίς ορθή τιμολόγηση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ορθός υπολογισμός των ασφαλιστικών τιμών και θα υπάρξει λανθασμένα μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο της θετικής λίστας φαρμάκων, που είναι το επόμενο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξοικονομήσεις για το 2013 και 2014.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δέμος επισημαίνει ότι η εξοικονόμηση μέσω του Δελτίου Τιμών δεν είναι δυνατόν να προκύπτει μέσω της μερικής εφαρμογής του νόμου και της αναίτιας απαξίωσης προϊόντων και επιχειρήσεων. Είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποδοθούν οι τιμές με σύννομο τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελλείψεων και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας. 
 
Βάννα Κεκάτου