Οι γάτες επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών στο διάβασμα

26-12-2016
Μπορεί η γάτα να είναι χαριτωμένη και να αποτελεί για πολλούς μια καλή παρέα. Τα παιδιά όμως που διαβάζουν, πηγαίνουν σχολείο κι έχουν διαγωνίσματα καλά θα κάνουν να τις κρατούν μακριά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τις γάτες συνδέεται με την κακή μνήμη και τις χαμηλές δεξιότητες ανάγνωσης.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Iowa και τις Florida στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μελέτες και βρήκαν πως ένα παράσιτο που λέγεται Toxoplasma gondii μπορεί να μεταφερθεί από τις γάτες στους ανθρώπους και να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.
 
‘Π[ως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology, η μόλυνση από το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο αναπτύσσεται στα σπλάχνα των γατών και μολύνει τον εγκέφαλο άλλων θηλαστικών έχει συνδεθεί με την κακή μνήμη και τις μειωμένες δεξιότητες ανάγνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
 
Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, το 30% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο φέρουν το παράσιτο αυτό, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά μολύνσεων είναι πολύ πιο υψηλά, φτάνοντας ακόμα και το 70%.
 
Πως μεταδίδεται όμως το παράσιτο αυτό; Από μη καλά μαγειρεμένο κρέας που έχει μολυνθεί, από τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά και από την επαφή με τα περιττώματα γατών. Στους περισσότερους ανθρώπους το παράσιτο αυτό δεν προκαλεί καν συμπτώματα.
 
Όπως είπε στην Daily Mail ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Angelico Mendy «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η οροθετικότητα στο Toxoplasma gondii σχετίζεται με τις χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση και τη μειωμένη λεκτική μνήμη. Τα σέρουμ βιταμίνης Ε φαίνεται να τροποποιούν τη σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και τη λεκτική μνήμη, με τη μεγαλύτερη εξασθένηση μνήμης που οφείλεται στο τοξόπλασμα να εντοπίζεται σε εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε» και κατέληξε πως «απαιτείται να γίνουν επιπλέον μελέτες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Οι έρευνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στη βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης, που υποθετικά σχετίζεται με τη μόλυνση».