Οι γυναίκες δεν ζούσαν πάντα περισσότερο από τους άντρες. Τι άλλαξε;

26-12-2016
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες. Επιστήμονες μάλιστα έχουν βρει τις αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει τώρα πως δεν ήταν πάντα έτσι κι εξηγεί τι άλλαξε.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία για τις γεννήσεις ανθρώπων μεταξύ 1800-1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν πως οι γυναίκες άρχισαν να ζουν περισσότερο από τους άντρες κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Γιατί; Οι άνδρες άρχισαν να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι θάνατοι και των δύο φύλων εμφανίζουν πτωτική τάση. μετά το 1880 όμως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως 70% μεγαλύτερος από ότι των 40χρονων ανδρών. Η τάση αυτή συνεχίσθηκε κι έτσι σταδιακά υπήρξε η «ψαλίδα» στο προσδόκιμο ζωής υπέρ των γυναικών.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αϊλίν Κρίμινς «ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των ανθρώπων στο τέλος του 19ου αιώνα».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: