Οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις ενός κακού γάμου

26-12-2016
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές ασθένειες που προκαλούνται από το στρες που δημιουργεί ένας κακός γάμος. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν δυο νέες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior. 
 
Η πρώτη έρευνα έγινε από επιστήμονες του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Michigan. Ο Δρ Hughy Liew και η ομάδα του πήραν στοιχεία από 1.200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών, που ήταν παντρεμένοι για δεκαετίες. Ανέλυσαν την ποιότητα του γάμου τους και τη συσχέτισαν με  την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων, καθώς και τα έως τότε περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο προβληματικός είχε γίνει ένας γάμος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και  στους δύο συζύγους. Μόνο που για τις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν αρκετά μεγαλύτερος.
 
Όσο περνούσαν τα χρόνια μέσα στον κακό γάμο, τόσο εντείνονταν και οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις του κακού γάμου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες δεν εξωτερικεύουν τα αρνητικά τους συναισθήματα που γεννά ένας προβληματικός γάμος και έτσι εκδηλώνουν πιο εύκολα κατάθλιψη, που ευνοεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι γίνεται πιο αδύναμο και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
 
Η δεύτερη έρευνα, έγινε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Η επιδημιολόγος Viola Vakarino και η ομάδα της  διαπίστωσαν πως οι νεαρές γυναίκες εμφανίζουν περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα από το στρες που τους προκαλεί ένας κακός γάμος, σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους άνδρες.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 534 άνδρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο, 38 έως 79 ετών, που υποβλήθηκαν σε ψυχολογικό και σωματικό στρες, ενώ η καρδιά τους βρισκόταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες στη διάρκεια του τεστ ψυχολογικού στρες, ιδίως για τις πιο νέες ηλικίες. Οι γυναίκες κάτω των 55 που έχουν στρες εμφάνισαν τριπλάσια μείωση στη ροή αίματος προς την καρδιά τους, σε σχέση με τους άνδρες κάτω των 55 ετών.