Οι μεσήλικες με χαμηλό κίνδυνο καρδιακών νόσων είναι πιο αυτόνομοι όταν γεράσουν

26-12-2016
Η καρδιά είναι ο πιο σημαντικός μυς του οργανισμού μας. Φαίνεται όσο πιο υγιής είναι η καρδιά στη μέση ηλικία τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχει κανείς στην τρίτη ηλικία. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα Αμερικανική έρευνα.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 6.014 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Chicago Heart Association Study.
Οι ειδικοί θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στην αρχή της μελέτης, την περίοδο 1967-1973, όταν ήταν κατά μέσο όρο 43 ετών. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes έδειξαν πως τα άτομα χωρίς ή με ελάχιστους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου κατά την μέση ηλικία είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους όταν γεράσουν.
 
Ο χαμηλός κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων ορίστηκε ως αρτηριακή πίεση αίματος 120/80 mm Hg και λιγότερο, χωρίς φάρμακα, φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλό ή φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, αποχή από το κάπνισμα και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
 
Κατά την επαναξιολόγηση του δείγματος το 2003, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την ικανότητα να διεκπεραιώνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως να αυτό-εξυπηρετούνται εντός και εκτός σπιτιού. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 77 ετών και το 93% ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μια χρόνια νόσο. 
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα, όταν ήταν μεσήλικες το 6% του δείγματος είχε χαμηλό καρδιακό κίνδυνο και το 28% είχε δύο ή περισσότερους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, με την υπέρταση να αναφέρεται συχνότερα. 
32 χρόνια αργότερα, το 7% ανέφερε περιορισμούς σε καθημερινές δραστηριότητες και το 11% είχε θέματα με πιο πρακτικά ζητήματα, όπως ψώνια, μαγείρεμα, διαχείριση φαρμακευτικής αγωγής, χρήση του τηλεφώνου και καθαριότητα. 
Το 11% ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με το μαγείρεμα, ενώ το 6% χρειαζόταν βοήθεια για να κάνει μπάνιο. 
 
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, όσοι είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στη μέση ηλικία είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα αναπηρίας στην τρίτη ηλικία. Και όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχαν κατά τη μέση ηλικία, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να βιώνουν δυσκολίες μετέπειτα στη ζωή τους. 
 
Όσοι είχαν χαμηλό καρδιακό κίνδυνο στην αρχή της μελέτης, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν χρόνια πάθηση, καρδιακή νόσο ή διαβήτη μετέπειτα. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αρθρίτιδα, κατάγματα ισχίου ή ισχιαλγία. 
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας  Δρ Θαν-Χουγιεν Βου «αν θέλετε να προλάβετε τα καρδιακά προβλήματα, η στρατηγική είναι απλή. Φάτε υγιεινά και γυμναστείτε τακτικά. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η υπέρταση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους μεσήλικες και σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες αναπηρίας κατά την τρίτη ηλικία».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: