Οι νέες τάσεις στη φαρμακοβιομηχανία στην αυγή του 2020

20-01-2020

Πώς άλλαξε ο χώρος του φαρμάκου την τελευταία δεκαετία; Τι σημαίνει αυτό για τη φαρμακοβιομηχανία στο ξεκίνημα του 2020;

Πρόσφατη μελέτη της εταιρείας IQVIA για το μέλλον των κλινικών δοκιμών στην ογκολογία, έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερο από μια δεκαετία από τη στιγμή που θα γίνει η υποβολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Οι νέες δραστικές ουσίες που θα κυκλοφορήσουν επομένως στις αρχές της δεκαετίας του 2020 έχουν ξεκινήσει να ερευνώνται από τη δεκαετία του 2010. Εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση την υπέρταση, η ογκολογία έγινε εν συνεχεία ο πιο «πολύτιμος» τομέας θεραπείας παγκοσμίως το 2010.

Οι αλλαγές στη φαρμακευτική βιομηχανία μέσα σε μια δεκαετία ήταν σημαντικές και βρίσκονται σε μια διαρκή επιτάχυνση, σύμφωνα με την Sarah Rickwood, Αντιπρόεδρο της IQVIA.

Μέχρι το 2010 τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ήταν είτε με μικρά μόρια είτε βιολογικά. Το 2010 εισήχθη ο όρος in silico, που αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγεται από τον υπολογιστή, με την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την πρώτη συνταγογραφούμενη ψηφιακή θεραπευτική αγωγή, για διαβήτη τύπου ΙΙ.

Το 2019 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις μη συμβατικές φαρμακοθεραπείες: τέσσερις βασικές κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, η Yescarta, η Kymriah, η Spinraza και η Zolgensma πραγματοποίησαν συλλογικά πάνω από $2 δισ. πωλήσεις μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Η δεκαετία του 2010 ξεκίνησε με τα βιο-ομοειδή φάρμακα να έχουν εδραιωθεί στην Ευρώπη, αλλά να είναι ανύπαρκτα στις ΗΠΑ.

Το 2015 εγκρίθηκε το πρώτο αμερικανικό βιο-ομοειδές φάρμακο Zarxio. Το βιοομοειδές φάρμακο Udenyca, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 και σύμφωνα με την IQVIA έφτασε τα 271 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις στις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Όλα δείχνουν ότι τα βιο-ομοειδή φάρμακα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο τη δεκαετία του 2020.

Ο ρόλος της φαρμακευτικής αγοράς της Κίνας

Η Κίνα ξεκίνησε το 2010 ως η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως. Ωστόσο, μέσα στη δεκαετία βρέθηκε στην 31η θέση στο χώρο της καινοτομίας.

Το 2019, εγκρίθηκε στην Κίνα το Oligomannate, ένα νέο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer, το οποίο δεν έχει υποβληθεί ακόμη στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Το Brukinsa της BeiGene με ένδειξη κατά του λεμφώματος έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2019, αποτελώντας το πρώτο φάρμακο που ανακαλύφθηκε στην Κίνα και έλαβε έγκριση FDA.

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα έχει φτάσει σε σημείο καμπής στην αφομοίωση της καινοτομίας με την προσθήκη 70 νέων φαρμάκων τον Νοέμβριο του 2019 στον ενημερωμένο κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, επιπρόσθετα των 148 φαρμάκων που προστέθηκαν τον Αύγουστο του 2019.

Η διαφοροποίηση της φύσης των φαρμακοθεραπειών, ο πραγματικός αντίκτυπος των βιο-ομοειδών, η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμιος οδηγός καινοτομίας, είναι όλες τάσεις που «γεννήθηκαν» τη δεκαετία του 2010 και οι οποίες θα δουν τον αντίκτυπο στην αγορά κατά τη δεκαετία του 2020.

Η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας

Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα δώσουν νέα ώθηση στην υγειονομική περίθαλψη και το χώρο του φαρμάκου το 2020.

Τα μεγάλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης καθίστανται ψηφιακά κατευθυνόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εμφανείς στρατηγικές και πολιτικές ψηφιακής υγείας, δημιουργούν την τεχνική υποδομή για την παροχή ψηφιακών στρατηγικών και υπηρεσιών υγείας και χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγει το σύστημα υγείας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τη διαμόρφωση των μελλοντικών στρατηγικών.

Τα προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας διαφέρουν σημαντικά στην πρόοδό τους όσον αφορά την ψηφιακή υποδομή και οι μεγαλύτερες οικονομίες στο χώρο της υγείας δεν είναι πάντοτε οι πλέον προηγμένες.

Μια ανάλυση των ψηφιακών συστημάτων υγείας των ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά τοποθετεί την Εσθονία και τον Καναδά ως τις πιο ανεπτυγμένες χώρες σε μια έρευνα με 34 κριτήρια για τη ψηφιακή πολυπλοκότητα, με τη Γερμανία και την Πολωνία να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Στην υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών από τον καταναλωτή και τον ιδιωτικό φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, οι αναδυόμενες οικονομίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τις αναπτυγμένες.

Η βελτίωση της πολυπλοκότητας της ψηφιακής εμπλοκής των πελατών, θα είναι τέλος ένας τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα συμβάλλουν στη βελτίωση και την ενίσχυση των σημερινών λειτουργιών των φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τη δεκαετία του 2020.

Το μέλλον της γονιδιωματικής

Μία από τις ισχυρότερες «πηγές» δεδομένων των ασθενών θα είναι τα γονιδιωματικά δεδομένα, καθώς αυξάνεται το επίπεδο κατανόησης της γενετικής βάσης των ασθενειών και η ικανότητα να θεραπεύονται γενετικές ασθένειες με μια σειρά γονιδιακών θεραπειών.

Η έρευνα της IQVIA έχει εντοπίσει 171 τρέχουσες ή σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες γονιδιωματικής / βιοτράπεζας σε όλο τον κόσμο – τη δεκαετία του 2020 θα εκτοξευθούν τόσο η ποσότητα και η ποιότητα των δεδομένων γονιδιωματικής (σ.σ. μέρος της γενετικής που μελετά το γονιδίωμα των οργανισμών) που παράγονται από αυτές τις πρωτοβουλίες και επακόλουθα η δυνατότητα για ενίσχυση της ιατρικής έρευνας.

Η γονιδιωματική επομένως αναμένεται να εξελιχθεί σημαντικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Το μεταβαλλόμενο τοπίο των εταιρειών

Οι 20 κορυφαίες εταιρείες του χώρου του φαρμάκου κατέγραψαν μια σημαντική αναδιάταξη το 2019, με τρεις μεγάλες εξαγορές. Η εξαγορά της Allergan, της παρασκευάστριας εταιρείας του Botox από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία AbbVie αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία για το 2019.

Η Pfizer συγχώνευσε τις δραστηριότητες γενόσημων Upjohn (τομέας των off patent και γενόσημων φαρμάκων) με την Mylan και δημιουργήθηκε μια εταιρεία κολοσσός στην Ογκολογία μετά την εξαγορά της Celgene από την BMS.

Η δεκαετία του 2010 διευκόλυνε επίσης την ανάπτυξη μικρότερων εταιρειών βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με τη μελέτη της IQVIA η δεκαετία του 2020 προβλέπεται να είναι η δεκαετία κατά την οποία το μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά εκείνες που εδρεύουν στην Ευρώπη, θα «ανέβουν» επίπεδο. Αναμένεται ακόμη αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η ποικιλομορφία θα μπορούσε να χαρακτηρίζει με μια λέξη το 2020, με τις κυτταρικές, γονιδιακές και ψηφιακές θεραπείες να βρίσκονται στο επίκεντρο, την αύξηση της «γεωγραφικής ποικιλομορφίας» όσον αφορά την προέλευση της καινοτομίας καθώς και των μεσαίου μεγέθους παικτών.

Όπως όλα δείχνουν, η δεκαετία του 2020 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «συναρπαστική» για τη φαρμακοβιομηχανία.