Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μερίδα τραγανές τηγανιτές πατάτες; Πρέπει όμως, όπως φαίνεται, να μειώσουμε την ποσότητα που τρώμε αφού νεα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα κινδυνεύουν να εμφανίσουν υπέρταση.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης παρακολούθησαν για 12 χρόνια 187.000 άντρες και γυναίκες, που δεν έπασχαν από υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. έδειξαν πως η μεγάλη κατανάλωση πατάτας μπορεί να προκαλέσει υπέρταση.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λέα Μπόργκι και οι συνεργάτες της αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματας της πατάτας.
Όπως φάνηκε από την έρευνα, όσοι έτρωγαν πατάτες τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένο κατά 11% κίνδυνο για υπέρταση αν οι πατάτες ήταν βραστές ή ψητές, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 17%, αν οι πατάτες ήταν τηγανητές.
Οι ερευνητές βέβαια εξαπλάγησαν όταν διαπίστωσαν πως το ίδιο δεν ίσχυε για τα πατάτακια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: