Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ΣΦΕΕ Innovation Project με τη βράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων. Σε μια προτώτυπη εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της υγείας, του ελληνικού επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και πλήθος κόσμου κυρίως νέων, απονεμήθηκαν τα 3 βραβεία συνολικής αξίας 50 χιλ. ευρώ, προσφοράς του ΣΦΕΕ και κάποιων από τις εταιρείες μέλη του.
Το 3ο βραβείο αξίας 10 χιλ. ευρώ απονεμήθηκε στην πρόταση της ομάδας του Δημοσθένη Μπούρου, StemCellco-Hellas: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων, . Το 2ο βραβείο αξίας 15 χιλ. ευρώ απονεμήθηκε στην ομάδα του Αντωνίου Κουρή, Pneumo Project: “Επικοινωνία με τους πνεύμονές σας» και το πρώτο βραβείο των 25 χιλ. ευρώ απονεμήθηκε στην ομάδα mirOculus με την πρόταση . MIR.I.AM. : Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου,
Οι τρεις αυτές προτάσεις συγκέντρωσαν από την επιτροπή την υψηλότερη βαθμολογία σε τρεις βασικές παραμέτρους: την επιστημονική διάσταση και την ξεχωριστή καινοτομία, την χρηστικότητα και βελτίωση της καθημερινότητας και την επιχειρηματική διάσταση και εξωστρέφεια μέσα από την ισχυρη ανταγωνιστικότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η ζωντανή παρουσίαση των συνολικά 10 προτάσεων οι οποίες έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού από ένα αρχικό σύνολο 143. Οι υπόλοιπες 7 προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση ήταν:
1. ΜΑΙΑ: Σύστημα παρακολούθησης βρεφών κατά τον ύπνο, της ομάδας Αλέξανδρου Ασταρά,
2. Locus Medicus: Μέθοδος εντοπισμού μολυσματικών παραγόντων στα σπερματοζωάρια, της ομάδας Άγγελου Γκριτζάπη
3. Εφαρμογή για τη χαρτογράφηση της δομής της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, της ομάδας Ζωής Γιαβρή,
4. Βιοδείκτης για την κλινική διάγνωση ασθενών με Νόσο του Πάρκινσον, της ομάδας Κώστα Βεκρέλλη,
5. Ταχυδιαγνωστικές ταινίες στην μοριακή διάγνωση, της ομάδας Θεόδωρου Χριστόπουλου,
6. ΝanoChem: Νανοδοχεία τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στον τομέα των φαρμάκων και της ιατρικής, της ομάδας Γεωργίου Κορδά
7. Cardiosenseit: Real Time παρακολούθηση αγγείων, της ομάδας Αλέξανδρου Καραγιάννη.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Φρουζής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα με του τρεις νικητές. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού αποτελείται από 16 προσωπικότητες που προέρχονται από διάφορους τομείς όπως του κλάδο των Επιχειρήσεων, της Υγείας, της Τεχνολογίας και Εφαρμογών, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.ά. Εκτός από τον κύριο Φρουζή συμμετέχουν οι κ.κ. Σίμος Αναστασόπουλος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Δουκίδης Δ/ντης Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Ευριπίδης Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS, Βασίλειος Κάτσος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΤΕΝ, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, Χάρης Κυριαζής Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, Αντώνης Κύρκος Senior Partner Mckinsey & Company, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Α’ Αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Βαρβάρα Μπαρούτσου Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια της SANOFI, Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, Σωτήρης Συρμακέζης Γενικός Διευθυντής Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Τριπόδης Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής για το Group της NOVARTIS Switzerland, Karim Mikhail Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Erik Nordkamp Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER και Alexander Zehnder, Διευθύνων Σύμβουλος της ROCHE (ο οποίος τελικά αντιακταστάθηκε από άλλο στέλεχος της εταιρείας κατα τη χθεσινή εκδήλωση)
Κατά την απονομή των βραβείων ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε στην πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των συμμετοχών και την υψηλή αξία των προτάσεων που κατατέθηκαν. Εξήρε το επίπεδο των συμμετεχόντων και κάλεσε την πολιτεία να σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες δίνοντας ευκαιρίες στα λαμπρά μυαλά που υπάρχουν στη χώρα και που μπορούν να συμβάλλουν με τις πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες τους στην ανάπτυξη.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο καθηγητής καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Στέλιος Καβαδίας, ενώ στη συνέχεια ο νέος επιχειρηματίας Λάμπρος Κούρτης παρουσίασε ομιλία με θέμα «Ένα Start Up στην υγεία»