Οικογένεια και φίλοι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους

26-12-2016
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός κύκλος στη ζωή μας. Πόσο σημαντικό είναι να περιστοιχιζόμαστε από φίλους και συγγενείς που μας νοιάζονται και να μην ζούμε απομονωμένοι. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στους ηλικιωμένους.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά μελέτησαν στοιχεία από εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην δημοσκόπηση NSHAP, τις περιόδους 2005/2006 και 2010/2011.
Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τις πτυχές των κοινωνικών δικτύων που είναι σημαντικές για την αναβολή της θνησιμότητας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 11 Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κοινωνιολογίας, έδειξαν πως οι ηλικιωμένοι που ανέφεραν ότι αισθάνονταν «πολύ κοντά» σε μη συζυγικά μέλη της οικογένειας τους είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός της επόμενης πενταετίας, συγκριτικά με το 14% για εκείνους που είπαν ότι δεν αισθάνονταν «πολύ κοντά» στα μέλη της οικογένειας τους. 
 
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζέιμς Ιβενιουκ «διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν περισσότερα μέλη της οικογενείας τους στο κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και εκείνοι που είχαν στενή επαφή με την οικογένεια, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Αντιθέτως, δεν διαπιστώσαμε κάτι ανάλογο με τον αριθμό ή τη στενότητα της φιλίας». 
 
Η μελέτη που φέρει τον τίτλο Social Relationships and Mortality in Older Adulthood, έδειξε ακόμα πως όσοι ανέφεραν περισσότερα άτομα στο δίκτυο τους εκτός της συζύγου, είχαν μικρότερες πιθανότητες θανάτου, συγκριτικά με όσους ανέφεραν λιγότερα οικογενειακά μέλη. 
 
Όπως τόνισε ο Δρ Ιβενιουκ «επειδή τους φίλους τους διαλέγεις, θα περίμενε κανείς οι φιλίες να είναι σημαντικότερες ως προς την πρόληψη του θανάτου, αφού μπορείς να καθορίσεις καλύτερα το δίκτυο των φίλων που καλύπτουν τις ανάγκες σου. Αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει, αφού τα άτομα που κατά μια έννοια δεν επιλέγεις, και που επίσης δεν σε επιλέγουν, σου παρέχουν τελικά το μεγαλύτερο όφελος ως προς την μακροζωία». 
 
Εκτός από τη σύγκριση φιλίας και οικογένειας, η μελέτη εξέτασε και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων και την σχέση τους με την θνησιμότητα. Τέσσερις παράγοντες σχετίστηκαν άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου: ο γάμος, το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, η μεγάλη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και η στενή σχέση με τα άτομα εμπιστοσύνης. Λιγότερη σημασία έπαιζε η ποσότητα του χρόνου που ξόδευε κανείς με τα άτομα εμπιστοσύνης, η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και το αίσθημα της μοναξιάς.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: