Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι κάνουν χρήση κάνναβης και έκστασης, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15-34 ετών) δηλώνουν ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης, 16,6 εκατομμύρια έκαναν χρήση κάνναβης και περίπου 2,1 εκατομμύρια αναφέρουν ότι έκαναν χρήση έκσταση τον τελευταίο χρόνο.
Πιο αναλυτικά, η κοκαΐνη παραμένει η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη. Περίπου 2,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15-34 ετών) δηλώνουν ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο. Η κοκαΐνη δηλώθηκε ως κύρια ουσία χρήσης από 60.000 χρήστες που εισήχθησαν σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα το 2014 και από 27.000 χρήστες που εισήχθησαν σε θεραπεία για πρώτη φορά.
Επίσης, εκτιμάται ότι 16,6 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15-34 ετών) έκαναν χρήση κάνναβης κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Αν και τα επίπεδα χρήσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η συνολική τάση στην Ευρώπη δεν φαίνεται πτωτική, απεναντίας υπάρχουν ενδείξεις ανόδου. Οκτώ από τις 13 χώρες για τις οποίες διατίθενται πρόσφατες εκτιμήσεις στο πλαίσιο ερευνών (από το 2013 και εξής) αναφέρουν – όσον αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία – αυξήσεις στη χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο έτος.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τρίτη. Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Όπως είπε, «το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη διογκώνεται. Η ζήτηση και η προσφορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών, διεγερτικών, ηρωίνης και άλλων οπιοειδών συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Έχοντας τις γνώσεις αυτές στη διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις αρχές των κρατών μελών, τρίτες χώρες, διαδικτυακές εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους για την αντιμετώπισή αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης».
Περίπου 2,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15-34 ετών) αναφέρουν ότι έκαναν χρήση ecstasy τον τελευταίο χρόνο. Αν και μέχρι πρότινος η χρήση χαπιών ecstasy ακολουθούσε πτωτική πορεία, 9 από τις 12 χώρες, με στοιχεία, αναφέρουν υψηλότερες εκτιμήσεις χρήσης και ενδείξεις ότι έχει πάψει να περιορίζεται σε συγκεκριμένους πληθυσμούς χρηστών ή υποκουλτούρες ή σε χορευτικά κλαμπ, αλλά πλέον χρησιμοποιείται από ένα ευρύτερο φάσμα νέων.
«Στη νέα έκθεση επισημαίνονται περιστατικά τοξίκωσης, αλλά και θανάτων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ουσία. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς η δραστική ουσία MDMA ή ευρύτερα γνωστή ως ecstasy έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε μη περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα και με αυξανόμενη διαθεσιμότητα μέσω διαδικτυακών αγορών» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, Αλέξις Γκουσντελ.
Ελλάδα
Σύμφωνα με την κα Μανίνα Τερζίδου, επιστημονικά υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην Ελλάδα, τα οπιοειδή στην Ελλάδα αποτελούν πάντα την κύρια ουσία χρήσης για την πλειονότητα των χρηστών, αλλά η χρήση κάνναβης, η μη-ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η χρήση μεθαμφεταμινών εμφανίζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.