Όμικρον 2: Πού εντοπίστηκαν νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής στην Ελλάδα – Οι περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις

11-02-2022

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον, της «Όμικρον 2», στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1.725 δειγμάτων αναδείχθηκαν 1.425 κρούσματα της Όμικρον.

Από αυτά, 29 αφορούν την υποπαραλλαγή ΒΑ.2. Οκτώ από τα κρούσματα ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στην κεντρική Αθήνα. Δύο στη δυτική Αθήνα, 1 στη νότια και ένα στη βόρεια. Τέσσερα κρούσματα αφορούν το νομό Λασιθίου, τρία το Ηράκλειο Κρήτης, ένα την Άρτα και ένα την Μήλο. Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα ήταν εισαγόμενα.

«Όταν βλέπουμε μία αντοχή στην επικράτηση της Όμικρον, υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε την υποπαραλλαγή της, BA.2» είπε χθες ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση. Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας, αν ενταθεί η κυκλοφορία της.

Η Όμικρον 2 εκτιμάται ότι είναι έως και 50% πιο μεταδοτική ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί ηπιότερη ή σοβαρότερη νόσο σε σχέση με την Όμικρον.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει περίπτωση κάποιος να μολυνθεί χωρίς να το καταλάβει. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία δείχνουν ότι κάποιος έχει κολλήσει την Όμικρον 2.

Συγκεκριμένα, όσοι νοσούν φαίνεται ότι εμφανίζουν ίλιγγο ή ζάλη κατά την διάρκεια της ημέρας. Ενώ στη συνέχεια μπορεί να αισθανθούν κόπωση. Επιπρόσθετα, τα συμπτώματα της Όμικρον 2 μοιάζουν αρκετά με εκείνα της αρχικής παραλλαγής. Και τα οποία είναι σχεδόν ίδια με εκείνα από το κοινό κρυολόγημα.

Αυτά είναι: Ρινική καταρροή, Ξηρό λαιμό, Πονοκέφαλο, Κόπωση. Παράλληλα, το CDC εξέδωσε προειδοποίηση για την Όμικρον, ζητώντας από τους ανθρώπους να προσέχουν το χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα, τα χείλη ή τα νύχια. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.