Όμικρον 2: Υπό διερεύνηση πιθανά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Φόβοι για το βαθμό διασποράς της υποπαραλλαγής

02-02-2022

Στο μικροκόπιο των ειδικών βρίσκεται η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που «ξεφεύγει» από τα μοριακά τεστ. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία στη χώρα μας έχει είσελθει σε φάση σταθεροποίησης, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Και εκεί αναζητούν τον ρόλο της Όμικρον 2 καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διασπορά στην κοινότητα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον 2 ανέρχονται σε 4, όλοι με ήπια συμπτώματα. Από αυτά, 2 αφορούν σε Έλληνες πολίτες – εντοπίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Και 2 είναι «εισαγόμενα», αφορούν σε δύο Αιγύπτιους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τα κρούσματα σε Έλληνες πολίτες, και τα δύο εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Το ένα έχει ιστορικό ταξιδιού. Αυτό που προβληματίζει είναι το δεύτερο κρούσμα καθώς ανιχθνεύθηκε σε ηλικιωμένο άνδρα χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη.

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι ειδικοί είναι κατά πόσο η Όμικρον 2 «κυκλοφορεί» στην κοινότητα και η ταχύτητα διασποράς της. Το επόμενο 10ημερο, οι ειδικοί θα έχουν τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης δειγμάτων που έχουν συλλέξει από τη Θεσσαλονίκη, ώστε να λυθεί ο γρίφος. Σημειώνεται ότι στον μοριακό έλεγχο η Όμικρον 2 και η Δέλτα έχουν την ίδια εικόνα, οπότε πρέπει να γίνει ο γονιδιωματικός έλεγχος σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Στη περίπτωση που η Όμικρον 2 ανιχνευθεί και από τα άλλα εργαστήρια, τότε η διασπορά στην κοινότητα θεωρείται δεδομένη. Σημειώνεται ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 – έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες – ενδέχεται να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ήδη η Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα, έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στον κόσμο, μέσα σε 10 εβδομάδες. Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε σε πάνω από 93% όλων των δειγμάτων του SARS-CoV-2 που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα, έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Όμικρον. Όμως διαπιστώνεται καθαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της BA.2, η οποία έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις. Ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που έχει καίρια σημασία ως προς την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών. Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Όμικρον.