Οργισμένη η απάντηση των φαρμακοποιών στις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

26-12-2016

Οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Αχαΐας, Κωνσταντίνος Λουράντος και Ανδρέας Σοφιανόπουλος με αφορμή τα όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, διαμαρτύρονται διότι όπως ισχυρίζονται ο κος Σαλμάς καταγγέλλει παραβάσεις φαρμακοποιών χωρίς να δίνει τα ονόματα και τα στοιχεία όσων παρανομούν, δημιουργώντας εντυπώσεις που βλάπτουν τον κλάδο. Επίσης καταλογίζουν στον αναπληρωτή Υπουργό αδυναμία και ανεπάρκεια επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της υγείας, την οποία βλέπει ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Αναπληρωτή Υπουργό αναφέρουν τα εξής:

«Όπως έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι …. παροικούντες την Ιερουσαλήμ, σας συναρπάζουν οι μονόλογοι και οι αυθαίρετες καταγγελίες εναντίον όσων αντιστέκονται σε αυτά που ισχυρίζεστε στα φιλικά σας ΜΜΕ. Δεν αντέχετε τον διάλογο και αυτό είναι φανερό. Προφανώς η υπομονή που έχουμε επιδείξει μέχρι σήμερα και δεν απαντούμε, έχει εκληφθεί εκ μέρους σας ως αδυναμία ή επιβεβαίωση του «δίκιου» σας.

Γνωρίζουμε ότι έχετε δώσει εντολή να βρεθεί οτιδήποτε μεμπτό εναντίον των φαρμακείων και με αυτόν τον τρόπο συλλέξατε «παραβάσεις» φαρμακοποιών, τις οποίες καταγγείλατε ανώνυμα, πριν καν βγει το οποιοδήποτε πόρισμα, θέλοντας να δικαιολογήσετε την μέχρι τώρα αδιαφορία σας για τις εκτός πραγματικότητας ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας.

Προχθές ήταν 150 φαρμακεία που πραγματοποιούν εξαγωγές, χθες 260 και σήμερα…

… στο ΒΗΜΑ FM καταγγείλατε 500 φαρμακεία και 5 φαρμακαποθήκες που «επιδίδονται σε μια απίστευτη πρακτική πουλώντας στο εξωτερικό φάρμακα εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη».

Ζητήσαμε να μας κατονομάσετε τα φαρμακεία αυτά, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας , αλλά δεν το κάνετε, γιατί προφανώς σας βολεύει να εκβιάζετε αόριστα και εκ του ασφαλούς. Απειλήσατε με διώξεις φαρμακεία που μετέχουν σε τέτοιου είδους πρακτικές υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να πωλούν μόνο σε πολίτες. Απαντήσατε τέλος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι αισθάνεστε πολύ ισχυρός μην υποκύπτοντας στις πιέσεις από τα κυκλώματα και ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα σύντομα θα εκλείψουν.

Σε όλα τα ανωτέρω έχω να απαντήσω το εξής παραθέτοντας στοιχεία του ΕΟΦ και του Υπουργείου σας:

• Το 2005 οι εξαγωγές των φαρμάκων άγγιζαν το 1,2 δις, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ. Αυτά βάσει των στοιχείων του ΕΟΦ. Με ποια λογική λοιπόν ενώ μειώνονται οι εξαγωγές φαρμάκων, αυξάνονται ραγδαίως οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά;

• Ο ακαθόριστος μέχρι σήμερα και διαφορετικός αριθμός φαρμακείων που «εμπλέκονται» στις όποιες καταγγελίες σας, δεν ξεπερνά το 5% των φαρμακείων της χώρας. Πως είναι δυνατόν λοιπόν αυτό το μικρό ποσοστό να είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που όλοι πια γνωρίζουμε ότι οφείλονται στην τιμολογιακή πολιτική σας, που εφαρμόζετε αδιαφορώντας για την κοινωνική υπόσταση του φαρμάκου;

• Δεν αναφέρατε πουθενά (τυχαία άραγε;) την πραγματική αιτία έλλειψης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, που δεν είναι άλλη από τον ελλιπέστατο εφοδιασμό της από τις πολυεθνικές εταιρείες. Αντίθετα, βρήκατε 8 πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες επιβάλατε το «εξωφρενικό» ποσό των 5.000 – 20.000 ευρώ ως πρόστιμο για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς. Το πανηγυρίσατε μάλιστα στα ΜΜΕ και το παρουσιάσατε ως μεγάλο επίτευγμα. Πως γίνεται όμως να ανακαλύπτετε το πρόβλημα αυτό και να επιβάλλετε ένα αστείο πρόστιμο σε εταιρείες που κάνουν τζίρο 300 εκατ. το χρόνο; Εγώ αυτό το ονομάζω πατρικό χάδι και όχι πρόστιμο.

• Έχουμε στη διάθεσή σας, τιμολόγια όλων σχεδόν των πολυεθνικών προς τις φαρμακαποθήκες που οι ποσότητες των φαρμάκων που διοχετεύουν προς αυτές είναι σε μονοψήφιο αριθμό. Εξηγήστε μας κύριε Υπουργέ πως γίνεται μια φαρμακαποθήκη που έχει πελάτες 500 φαρμακεία, να μοιράσει π.χ. 2 Anafranil , 5 Co – dalazd, 3 Famvir, 2 Exelon TTS, 1 Suprefact, 5 Triatec, 2 Accupron, 1 Lyrica, κ.λ.π. σε όλους τους πελάτες της που τα έχουν απόλυτη ανάγκη καθώς είναι φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

• Ο ΕΟΦ, με εντολή σας φυσικά, προέβη σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων. Θα περίμενε κανείς ότι για αυτά τα φάρμακα, αν πράγματι οι ελλείψεις οφείλονται σε εξαγωγές, θα είχε λυθεί με αυτό το μέτρο το πρόβλημα. Και όμως εξ αυτών, μόνο για 20 περίπου φάρμακα είχαμε μερική ομαλοποίηση της αγοράς. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν ακόμα τεράστιες ελλείψεις…

• Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο ΕΟΦ οφείλει για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να προβαίνει στην κάλυψη της αγοράς, εισάγοντας τα από το εξωτερικό, αφού αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του. Η εισαγωγή φαρμάκων όμως από το εξωτερικό απαιτεί πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που θα δίνονταν εάν οι εταιρείες είχαν μία λογική τιμή, με την οποία θα μπορούσαν οι ίδιες να τα διοχετεύσουν στην Ελληνική αγορά. Οποιοδήποτε φάρμακο από αυτά που εξαφανίζονται από την αγορά λόγω μείωσης της τιμής τους, το κράτος θα αναγκάζεται να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ με πολλαπλάσια τιμή».

Βάννα Κεκάτου