Ως το τέλος της εβδομάδας «έρχεται» υπουργική απόφαση

Χάπια
26-12-2016

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο  υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στο Athens Health Forum 2014, ο κ. Βορίδης επανέλαβε την ανάγκη ανακατανομής των πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να αυξηθούν τα ποσά που κατευθύνονται για τον τομέα της Υγείας και ειδικά για την κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις στην Υγεία θα συνεχιστούν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα γίνουν με πιο ορθολογικό τρόπο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μπορούν όμως να υπάρξουν μέτρα εξορθολογισμού των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να πετύχουμε καλύτερη ανταποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων».

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «στα 2 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση» ενώ για την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας είπε ότι «σέβομαι τον κλάδο των γιατρών και των φαρμακοποιών θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας».

ΕΟΠΥΥ

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντός αποκάλυψε ότι πέρυσι ο Οργανισμός κλήθηκε να πληρώσει ένα εκατομμύριο αξονικές τομογραφίες, αριθμός ρεκόρ για το σύνολο των ασφαλισμένων. Σημείωσε μάλιστα ότι πριν την κρίση, το 2009 ο όγκος των αξονικών που πραγματοποιούσαν τα διαγνωστικά κέντρα άγγιζε τα τρία εκατομμύρια, επιβαρύνοντας δραματικά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων!

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας για τον  ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι «είναι δραματικά υποχρηματοδοτημένος. Αντί για 8 δισ. ευρώ έχει στην διάθεση του 5,5 δισ ευρώ».

Πρόσθεσε δε ότι οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ήταν δραματικές στην χώρα και έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε χαμηλά στις χώρες του ΟΟΣΑ σε προσβασιμότητα στην Υγεία.

ΦΑΡΜΑΚΟ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κ. Φρουζής ζήτησε η περιστολή δαπανών να γίνει και σε άλλα κέντρα κόστους, όπως για παράδειγμα στα διαγνωστικά κέντρα και στα νοσοκομεία. Ειδικά για την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία είναι κατά 15% μειωμένη σε σχέση με πέρσι, επεσήμανε πως θα έπρεπε να αποτελεί το μέσο όρο των δαπανών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είπε, είμαστε στην 5η χρονιά συμπίεσης του προϋπολογισμού στο φάρμακο που σήμερα «τρέχει» με 2,3 δις ευρώ, δηλαδή είναι μισός από τα επίπεδα του 2009.

Αναφορικά με το ποσοστό του ΑΕΠ που προορίζεται για την Υγεία, ο κ. Φρουζής είπε ότι η Ελλάδα είναι στο 4,5% όταν ο Μέσος Όρος της ΕΕ είναι στο 7% και η Τρόικα έχει θέσει «πλαφόν» στο 6%!