Όσοι πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στην δουλειά δεν κοιμούνται το βράδυ

26-12-2016
Περνάμε πολλές ώρες καθημερινά στη δουλειά και είναι πάρα πολύ σημαντικό και στον χώρο εργασίας μας να μπορούμε να είμαστε καλά και ευτυχισμένοι. Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα. Ορισμένες φορές έχουμε συναδέλφους και αφεντικά που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Τώρα, έρευνα Γάλλων επιστημόνων δείχνει πως όσοι πέφτουν θύματα ψυχολογικής κακομεταχείρισης στη δουλειά τους έχουν προβλήματα και με τον ύπνο τους.
 
Ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, πήραν συνεντεύξεις από 7.694 άντρες και γυναίκες.
Από αυτούς, ο ένας στους 10 έπεφτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θύμα ψυχολογικής κακομεταχείρισης από τον προϊστάμενό του στη δουλειά. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως όσοι αντιμετώπιζαν τέτοια συμπεριφορά κακομεταχείρισης στη δουλειά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου.
Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για εκείνους που συστηματικά γίνονταν μάρτυρες της ψυχολογικής κακομεταχείρισης των συναδέλφων τους από τους προϊσταμένους τους στη δουλειά
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο όρος «ψυχολογική κακομεταχείριση στη δουλειά» συμπεριλαμβάνει τα επίμονα μειωτικά σχόλια, τις φωνές, τη διασπορά κουτσομπολιών, τις προσβολές, τον αποκλεισμό από σημαντικά meetings ή την αγνόηση στη διάρκεια τέτοιων μίτινγκ.
Τα θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς συχνά αισθάνονται αβοήθητα και αδύναμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επειδή πολλές εταιρείες δεν εφαρμόζουν πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Οντάριο του Καναδά είχαν αναλύσει πέρυσι 110 προγενέστερες έρευνες και είχαν διαπιστώσει πως η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι πιο επιβλαβής για τον ψυχισμό των εργαζομένων ακόμα κι από τη σεξουαλική παρενόχληση. 
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: