Οστά: 6 βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε για γερά κόκαλα εκτός από βιταμίνη D

οστά
03-03-2025

Τα οστά για να μείνουν γερά χρειάζονται περισσότερα από ασβέστιο και βιταμίνη D. Αρκετές άλλες βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πυκνότητα, τη δύναμη και την επισκευή των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Αυτό το άρθρο παραθέτει όλες τις βασικές βιταμίνες (εξαιρουμένης της βιταμίνης D) που ωφελούν την υγεία των οστών, πώς συμβάλλουν στην ενδυνάμωσή τους και πόση ποσότητα από καθεμία πρέπει να λαμβάνετε από διατροφή ή συμπληρώματα.

Απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία των οστών (εκτός από τη βιταμίνη D)

Καθεμία από τις παρακάτω βιταμίνες υποστηρίζει τον σχηματισμό οστών, την απορρόφηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των μετάλλων (όπως το ασβέστιο), από τον οργανισμό.

Βιταμίνη Πώς βοηθάει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) Πηγές τροφίμων
Βιταμίνη Κ Ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, βοηθώντας στη σύνδεση του ασβεστίου στα οστά, βελτιώνοντας την πυκνότητα Άνδρες: 120 mcg, Γυναίκες: 90 mcg Φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο), τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (natto, τυρί)
Βιταμίνη C Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, υποστηρίζοντας τη δομή και την αποκατάσταση των οστών Άνδρες: 90 mg Γυναίκες: 75 mg Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), πιπεριές, φράουλες
Βιταμίνη B12 Υποστηρίζει την λειτουργία των οστεοβλαστών για τον σχηματισμό των οστών
Ενήλικες: 2,4 mcg
Ενήλικες: 2,4 mcg Αυγά, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, εμπλουτισμένα δημητριακά
Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9) Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, μειώνοντας τον κίνδυνο φθοράς των οστών Ενήλικες: 400 mcg Φυλλώδη πράσινα (σπανάκι, λάχανο), φακές, αβοκάντο
Βιταμίνη Β6 Συνεργάζεται με το φολικό οξύ για την πρόληψη της οστικής απώλειας και την υποστήριξη της αναδόμησης των οστών Ενήλικες: 1,3-2,0 mg Μπανάνες, πατάτες, πουλερικά, ρεβίθια
Βιταμίνη Ε Προστατεύει τα κύτταρα των οστών από οξειδωτική βλάβη, αποτρέποντας την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία Ενήλικες: 15 mg Ξηροί καρποί και σπόροι (αμύγδαλα, ηλιόσποροι), ελαιόλαδο, σπανάκι

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή με αυτές τις τροφές βοηθάει στη διατήρηση γερών, υγιών οστών με φυσικό τρόπο.

Πότε να πάρετε συμπληρώματα για την υγεία των οστών

Αν και οι τροφές πρέπει να είναι η κύρια πηγή σας σε βιταμίνες, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα για:

  • Άτομα με διατροφικούς περιορισμούς (π.χ., οι vegans μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα Β12).
  • Ηλικιωμένους, που δυσκολεύονται να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά.
  • Άτομα με οστικές παθήσεις (π.χ. ασθενείς με οστεοπόρωση).

Να συμβουλεύεστε πάντα γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα, για να αποφύγετε την υπερβολική λήψη και τις πιθανές παρενέργειες.

Osteoporosis-Bone

 

Συμπέρασμα

Τα γερά οστά απαιτούν περισσότερα από ασβέστιο και βιταμίνη D. Οι βιταμίνες Κ, C, Β12, Β9, Β6 και Ε παίζουν κρίσιμους ρόλους στον σχηματισμό, την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών.

  • Τρώτε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, γαλακτοκομικά και ψάρια.
  • Εξετάστε τη λήψη συμπληρωμάτων εάν είναι απαραίτητο, ειδικά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς.

Πηγές:
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
webmd.com
mayoclinic.org
nof.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασβέστιο: Που βοηθάει εκτός από τα οστά