Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του αυξημένου ουρικού οξέος. Ευτυχώς, αρκετές τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την ικανότητα του σώματός σας να αποβάλλει το ουρικό οξύ πιο αποτελεσματικά και να μειώσει τις σχετικές εξάρσεις.

Γιατί έχουν σημασία τα επίπεδα ουρικού οξέος

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν, που σχηματίζεται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες: ουσίες που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά και στα κύτταρά μας. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος αποβάλλεται μέσω των ούρων, η υπερβολική παραγωγή ή η κακή λειτουργία των νεφρών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευσή του στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα επίμονα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να κρυσταλλωθούν στις αρθρώσεις και τους ιστούς, οδηγώντας σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή. Η μακροχρόνια αύξηση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι καλύτερες τροφές για μείωση του ουρικού οξέος

Πολλές φυσικές τροφές μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα ουρικού οξέος, ενισχύοντας την λειτουργία των νεφρών, μειώνοντας τη φλεγμονή και ελαχιστοποιώντας τη συσσώρευση πουρινών. Παρακάτω είναι μια περιεκτική λίστα τροφών με κορυφαίες επιδόσεις, μαζί με μια σύγκριση του πώς η κάθε μία συμβάλλει στον έλεγχο του ουρικού οξέος:

Τροφή Βασικό θρεπτικό συστατικό/ένωση Πώς βοηθά στην μείωση του ουρικού οξέος
1 Κεράσια Ανθοκυανίνες Αντιφλεγμονώδη. Μειώνουν τη συχνότητα εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας
2 Εσπεριδοειδή Βιταμίνη C Αλκαλοποιούν τα ούρα και υποστηρίζουν την αποβολή του ουρικού οξέος
3 Μπανάνες Κάλιο, Βιταμίνη C Αλκαλοποιούν τα ούρα και υποστηρίζουν την αποβολή του ουρικού οξέος
4 Μήλα Μηλικό οξύ Μπορεί να εξουδετερώσει το ουρικό οξύ και να προάγει την αποτοξίνωση
5 Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά Καζεΐνη, λακταλβουμίνη Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό αίματος
6 Φυλλώδη πράσινα λαχανικά Φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ Αντιφλεγμονώδη. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες και υποστηρικτικά των νεφρών
7 Αγγούρι Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό Βοηθά στην έκπλυση της περίσσειας ουρικού οξέος
8 Μούρα (π.χ. βατόμουρα, φράουλες) Αντιοξειδωτικά, Βιταμίνη C Μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες
9 Δημητριακά ολικής αλέσεως Φυτικές ίνες, σύνθετοι υδατάνθρακες Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει τον χειρισμό του ουρικού οξέος από το σώμα
10 Ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια) Ωμέγα-3, φυτικές ίνες Μειώνουν τη φλεγμονή και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες
11 Τόφου & όσπρια Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης Καλύτερα ανεκτά από το κρέας. Έχουν μέτρια ποσότητα πουρινών, αλλά είναι φιλικά προς τα νεφρά
12 Καρπούζι Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κιτρουλίνη Ενυδατικό, ήπια διουρητικό, υποστηρικτικό των νεφρών
13 Σέλερι & σπόροι σέλερι Λουτεολίνη, αντιφλεγμονώδη Παραδοσιακή χρήση για την μείωση της ουρικής αρθρίτιδας και του ουρικού οξέος

Η τακτική συμπερίληψη αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να κάνει μια μετρήσιμη διαφορά στα επίπεδα ουρικού οξέος, ειδικά όταν συνδυάζεται με μείωση των ζωικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες και πρόσθετων σακχάρων.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Για να μειώσετε με επιτυχία το ουρικό οξύ, είναι εξίσου σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες ή/και προάγουν τη φλεγμονή:

  • Κόκκινα κρέατα και κρέατα οργάνων (συκώτι, νεφρά κλπ.)
  • Οστρακόδερμα και λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα)
  • Ζαχαρούχα ποτά και τροφές πλούσιες σε φρουκτόζη
  • Αλκοόλ (ιδιαίτερα μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά)
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά και νάτριο

Ο περιορισμός αυτών των τροφών, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη φυτικών, ολόκληρων τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος με την πάροδο του χρόνου.

Συμβουλές τρόπου ζωής για καλύτερο έλεγχο του ουρικού οξέος

Εκτός από τη διατροφή, ορισμένες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην μείωση του ουρικού οξέος:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για αυξημένο ουρικό οξύ.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Η μέτρια δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την μεταβολική λειτουργία.
  • Περιορίστε το άγχος: Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία των νεφρών και τη φλεγμονή.

Αποφύγετε τις δίαιτες νηστείας ή σκληρής δίαιτας, που μπορεί να προκαλέσουν αιχμές ουρικού οξέος κατά τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση του ουρικού οξέος μέσω διατροφικών επιλογών είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ενδυναμωτική. Εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη, χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες και φιλικά προς τα νεφρά τρόφιμα, όπως κεράσια, εσπεριδοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυλλώδη λαχανικά. Αυτά σε συνδυασμό με να αποφεύγετε γνωστούς διατροφικούς παράγοντες (κόκκινο κρέας, αλκοόλ κ.α.) μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος φυσικά και να υποστηρίξετε την μακροπρόθεσμη υγεία των αρθρώσεων και του μεταβολισμού.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως ουρική αρθρίτιδα ή νεφρική νόσο.

Πηγές:
healthline.com
cdc.gov
ncbi.nlm.nih.gov
arthritis.org
medicalnewstoday.com