1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

30-11-2020

Με hashtag #RockTheRibbon μας υποδέχεται η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με στόχο το “φρένο” στην εξάπλωση του HIV μέχρι το 2030. Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα για το AIDS..

Πως ξεκίνησε:

Καθιερώθηκε την 1η  Δεκεμβρίου 1988 από τον James W. Bunn και τον Thomas Netter δύο υπάλληλους ενημέρωσης του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας, ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης του AIDS και της εξάπλωσης του ιού HIV. Έκτοτε, άνθρωποι από όλο τον κόσμο όπως και κυβερνητικοί και υγειονομικοί εκπρόσωποι, προσφέρουν γνώσεις σχετικά με την πρόληψη αλλά και τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS.

Τι είναι το AIDS;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Πως μεταδίδεται:

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού. Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

 Στατιστικά AIDS εντός και εκτός Covid:

Οι αριθμοί είναι ακόμα αρκετά υψηλοί, και όπως θα δείτε μιλούν και μόνοι τους.

Μέχρι πέρυσι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν AIDS εκ των οποίων τα 36,2 εκ. ήταν ενήλικες και τα 1,8 εκ. παιδιά έως 14 ετών, ενώ μόλις το 44% δεν γνωρίζουν πως νοσούν ή είναι φορείς.  Το 2019 μολύνθηκαν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ την ίδια χρονιά πέθαναν 690 χιλιάδες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, 2.963 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το AIDS και 17.909 έχουν μολυνθεί από το ιό. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2019, είχαν καταγραφεί 473 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 364 αφορούν άνδρες και τα 106 γυναίκες.

Από την αρχή της πανδημίας του Covid-19 (τέλη 2019), μολύνθηκαν 75,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από τον ιό HIV και πέθαναν 32,7 εκ. από ασθένεια σχετική με το AIDS.

Ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε πια τις διακρίσεις αλλά και τα στίγματα που δέχονται τα άτομα με AIDS, γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας, με την σωστή πρόληψη και βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Στα πλαίσια της καμπάνιας διοργανώνεται ένα Quiz με τίτλο «National AIDS Trust’s Big World AIDS Day Quiz 2020» εκ του οποίου τα έσοδα θα προστεθούν στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του HIV αλλά και την εξάλειψή του.

Πληροφορίες Quiz: https://www.eventbrite.co.uk/e/the-big-world-aids-day-quiz-2020-tickets-128226594195

Μην χάνεις χρόνο! Υποστήριξε και εσύ την «κόκκινη κορδέλα» και #RockTheRibbon!