Πάνω από το επιτρεπτό όριο ο θόρυβος στις μονάδες εντατικής θεραπείας

26-12-2016
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται ηρεμία και ησυχία. Φαίνεται όμως, όπως δείχνει και νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων, πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παράγουν μία κακοφωνία ήχων που υπερβαίνει μακράν τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 
Έπειτα από πολλά παράπονα νοσηλευομένων ασθενών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές για να καταγράψουν επί 24 συνεχείς ώρες τα επίπεδα του θορύβου δίπλα στις κλίνες νοσηλείας.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως η μέση τιμή του θορύβου στη διάρκεια της νύχτας ήταν 52,8 ντεσιμπέλ (dB) και στη διάρκεια της ημέρας 54,6 dB.
 
Βέβαια οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί. Όπως διαπίστωσαν, 14 φορές στη διάρκεια του 24ωρου τα επίπεδα του ήχου ξεπέρασαν τα 80 dB, με μία από αυτές να φθάνουν στα 101,1 dB.
Αύτό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ισούται με τον ήχο που παράγει ένα κομπρεσέρ.
 
Κι αυτό ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα του θορύβου στα νοσοκομεία τα 35 dB στη διάρκεια της ημέρας και τα 40 dB στη διάρκεια της νύχτας.
 
Όπως είπε η δρ Εβελίν Κλαές, από το Νοσοκομείο Jessa Ziekenhuis στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia 2016), στο Λονδίνο, τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είναι εφάμιλλα με εκείνα που έχουν καταγραφεί και σε άλλες εντατικές.
 
Ωστόσο, «είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η ηχορύπανση στις εντατικές, που δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς», πρόσθεσε.
 
Όπως εξήγησε η Δρ. Κλάες, στην ηχορύπανση στις εντατικές συμβάλλουν τα πάντα – από τους θορύβους του εξοπλισμού και τους συναγερμούς έως τους ήχους που παράγουν τα μηχανήματα του νοσοκομείου και οι δραστηριότητες του προσωπικού.
«Επειδή, όμως, χρειαζόμαστε τους συναγερμούς και όλα τα μηχανήματα για να φροντίζουμε τους ασθενείς μας, η πιο άμεση λύση θα ήταν να εφοδιάσουμε τους ασθενείς μας με ωτασπίδες ή άλλες συσκευές μείωσης του ήχου», κατέληξε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: