Παπαευαγγέλου: “Επιβάρυνση στα σχολεία από την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων” – Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της β. Ελλάδας

Παπαευαγγέλου
30-09-2021

 Πτωτική κατά 7% ήταν η πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ φτάνει το 90%.

Η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει διακυμάνσεις με επιβάρυνση στην Βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και κυρίως στα σχολεία. Περιοχές στις οποίες είναι ανεμβολίαστοι οι ενήλικες, τα σχολεία παρουσιάζουν επιβάρυνση και κρούσματα τους μαθητές.

«Οι ενήλικοι θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και τα παιδιά και επίσης είναι υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη συνέχιση της δια ζώσης σχολική χρονιά», τόνισε η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή επιπλέον μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για επιπλέον μέτρα, δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου μετά το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή τώρα δεν έχει αξία αλλά υποθετικά πρόσθεσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίας περιοχής και ενδεχομένως ο καιρός, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους ώστε να ληφθούν μελλοντικά κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Αύξηση στα κρούσματα σε ηλικίες 55-64 ετών

Επίσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής τόνισε πως μαζί με την Κύπρο είμαστε από τις χώρες της ΕΕ με τα περισσότερα τεστ ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στις ηλικίες 55-64 ετών, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν κατά είκοσι φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ και 12 φορές να χάσουν τη ζωή τους.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση για εμβολιασμό, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

Μαγιορκίνης: Επιδείνωση αναμένεται στη Θεσσαλονίκη με την πτώση της θερμοκρασίας

Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δυστυχώς, όπως είπε, οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών. Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.