Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης: “Μετά από 15 ημέρες αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων” – Πότε θα έρθει το εμβόλιο της Pfizer στην Ελλάδα

09-11-2020

Επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρείται το δεύτερο lockdown, εξήγησε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια μαζί με τον συνάδελφό της και επίσης, μέλος της επιτροπής καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε, ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα «όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα».

Πρώτα μείωση στα κρούσματα και μετά σε νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους

Όπως είπε, «φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ’ όλους μαζί εξαρτάται το πως θα ζήσουμε περάσουμε τις γιορτές, αλλά και το 2021». Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ’ όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες».

Σημείωσε ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους και πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.

Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Παρακολούθηση της υγείας των χρονίως πασχόντων

Ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, κατά την διάρκεια τους δεύτερου lockdown, δίνεται στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους.

Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19. Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού.

Μαγιορκίνης: “Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε”

Η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί την εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή περίπου 400 νέες διαγνώσεις ανά εκ πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες, ενώ των πάνω των 65 παρουσιάζουν μικρή σχετική αύξηση.

Πολλές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού και έχουν προχωρήσει σε lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

“Ενθαρρυντικά τα νέα για εμβόλιο, αλλά ας μην εφησυχάζουμε”

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech και το οποίο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Όπως είπε η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA, μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του εμβολίου «μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό». «Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.