Παράθυρο προς “ημετέρους” αφήνει το νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Γιατρός
26-12-2016

«Παράθυρο» να διατηρήσουν γιατροί του ΕΟΠΥΥ το ιδιωτικό τους ιατρείο, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν και προβλέπεται ρητά ότι οι γιατροί που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα πρέπει υποχρεωτικά να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αυτό δεν ισχύει για όλους! Συγκεκριμένα, οι γιατροί που θα ενταχθούν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και σε κάποιες υπηρεσίες (όπως ΥΠΕΔΦΥΚΑ – Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), διατηρούν κανονικά το ιδιωτικό τους ιατρείο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μετακινήσεις γιατρών στην κεντρική υπηρεσία ενώ οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για ρουσφετολογική ρύθμιση που εξυπηρετεί ημετέρους.

Ο νόμος Γεωργιάδη παρουσιάζει και άλλα παράδοξα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση των πολυτέκνων. Σύμφωνα με τον νόμο 1256/82 (όπως τροποποιήθηκε με την παρ 3 άρθρου 21 του 1400/1983), «Προκειμένου για τους πολύτεκνους που υπερβαίνουν το παραπάνω όριο, επιτρέπεται η κατοχή δεύτερης θέσης ή απασχόλησης με περιορισμό των ακαθάριστων αποδοχών τους μέχρι του ορίου αυτού. Για όσους έχουν από τρία μέχρι τέσσερα ανήλικα παιδιά το όριο του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται στα 3/5 και για όσους έχουν από πέντε ανήλικα παιδιά και πάνω αυξάνεται στα 4/5».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολύτεκνοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επιτρέπεται από το νόμο (σε συνδυασμό με τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα που αναφέρει ότι στην άσκηση ιδιωτικού έργου οι ειδικές διατάξεις διατηρούνται) να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Ωστόσο ο νόμος Γεωργιάδη δεν λαμβάνει υπόψη τις ειδικές κατηγορίες και υποχρεώνει άπαντες -εκτός της κεντρικής υπηρεσίας φυσικά- να κλείσουν τα ιατρεία τους κατά παράβαση του Ν1256.