Πάρις Κοσμίδης: Νέα όπλα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

26-12-2016

Είναι για τους άνδρες, ό,τι ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες. «Καρκίνος του προστάτη» για έναν στους δέκα άνδρες άνω των 50 ετών, λέει η στατιστική. Ευτυχώς, όμως, εδώ, τα ποσοστά επιβίωσης είναι αρκετά ενθαρρυντικά.. «Νέες θεραπείες που βασίζονται κυρίως στην ακτινοβολία, τείνοντας να καταργήσουν το νυστέρι…», παρατηρεί μιλώντας στο healthview.gr ο καθηγητής ογκολογίας Πάρις Κοσμίδης. «…Σήμερα, μας δίνεται η δυνατότητα, με ακρίβεια χιλιοστού, να ακτινοθεραπεύσουμε τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ώστε χωρίς χειρουργείο να έχουμε ίαση. Αλλά και στη χειρουργική του προστάτη έχουν γίνει σημαντικά βήματα…»

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

healthview.gr : Τα τελευταία χρόνια, υποθέτει κανείς ότι έχουν πέσει θεαματικά τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, χάρη στις νέες θεραπευτικές μεθόδους…

Πάρις Κοσμίδης : «…Πράγματι, έχουν πέσει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη διότι έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας της ακτινοθεραπείας, όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι σε αρχικό στάδιο…Μιλάμε για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, αρκεί βέβαια, να εντοπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη σε αρχόμενο στάδιο. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι έχουμε δει, σε αρχικά στάδια της νόσου, ποσοστά επιτυχίας 90%. Αυτά τα ποσοστά, μάλιστα, είναι συγκρίσιμα με εκείνα που προκύπτουν από μια πολύ καλή εγχείρηση…».

healthview.gr :Ακόμη, πάντως, κι αν ο ασθενής με καρκίνο του προστάτη επιλέξει τελικά χειρουργείο, αντί για ακτινοθεραπεία, και εδώ η πρόοδος είναι εντυπωσιακή.

Πάρις Κοσμίδης : «…Ακριβώς. Σήμερα, χάρη στη ρομποτική και τη λαπαροσκοπική χειρουργική, έχουμε τη δυνατότητα καλύτερου καθαρισμού του προστάτη από τον καρκίνο, με μικρότερο τραύμα, πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και φυσικά ταχύτερη ανάρρωση. Μας βοηθάει, βέβαια, και το γεγονός ότι οι άνδρες κάνουν τακτικά πλέον εξέταση προστάτη, ως εκ τούτου, είναι πολύ λιγότερα πια τα περιστατικά προχωρημένου καρκίνου προστάτη που φτάνουν σ΄ εμάς. Οι περισσότεροι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, μέσα στην ατυχία τους, έχουν την τύχη να μπορούν να θεραπευτούν είτε με εγχείρηση είτε μόνο με ακτινοβολία…».

healthview.gr :Για όσους καθυστερήσουν, όμως, δεν υπάρχει τύχη; Δεν μπορούν να ελπίζουν, αν όχι για ίαση του καρκίνου του προστάτη, τουλάχιστον για παράταση ζωής;

Πάρις Κοσμίδης : «…Φυσικά και μπορούν να ελπίζουν. Το πλέον ενθαρρυντικό, άλλωστε, είναι ότι ιδίως η ακτινοθεραπεία μπορεί να δώσει σημαντική παράταση ζωής, ακόμη και σε προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ανεγχείρητες…Φανταστείτε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις στα οστά, μπορούμε με μία ακτινοβολία να ανακουφίζουμε από τους πόνους και να καταστρέφουμε έναν σημαντικό αριθμό καρκινικών κυττάρων…».

healthview.gr : Μας λέτε ουσιαστικά ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να τεθεί υπό πλήρη ή μερικό έλεγχο.

Πάρις Κοσμίδης : «…Αυτό που λέω είναι ότι ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, είμαστε σε θέση να περιορίσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Εξίσου σημαντικό…Καθώς η ακτινοβολία είναι κατευθυνόμενη, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χτυπήσει άλλα όργανα και ιστούς, παρά μόνο τον καρκινικό όγκο που έχει αναπτυχθεί στον προστάτη. Το πλέον σημαντικό, όμως, παραμένει το θέμα της έγκαιρης διάγνωσης. Αν οι άνδρες συνεχίσουν να κάνουν τακτικά τις εξετάσεις τους μετά τα 50, τότε με σιγουριά θα μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία να παθαίνει κανείς από προστάτη…».