Πάρκινσον: Πίσω από την ψυχολογία ενός ασθενή

26-12-2016
Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, με το 4% από αυτούς να την εκδηλώνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών. Τώρα, νέα έρευνα μας βάζει στα άδυτα της ψυχολογίας ενός ασθενή.
 
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία από τον Βρετανικό οργανισμό Parkinson’s UK, μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου 2016 σε συνολικώς 1.868 ασθενείς.
Όπως φάνηκε περισσότεροι από ένας στους τρεις πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον, ιδίως στις νεώτερες ηλικίες, αισθάνονται την ανάγκη να κρύβουν τα συμπτώματά τους.
Οι ασθενείς αυτοί δήλωσαν ότι ανέπτυξαν έντονα αρνητικά συναισθήματα κατά τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωσή τους, με το 18% να λένε πως ένιωσαν «σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου».
 
Το 37% των ασθενών ομολόγησε πως έκρυβαν τη διάγνωσή τους για αρκετό καιρό, ενώ το 63% από αυτούς είπαν πως την έκρυβαν επειδή ήθελαν να αποφύγουν την αμηχανία ή τη ντροπή που πίστευαν ότι θα προκαλούσε η αποκάλυψή της.
Το 32% αυτής της ομάδας πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτά.
 
Για πολλούς ασθενείς με Πάρκινσον, εξ άλλου, το να μιλήσουν για τη διάγνωσή τους στην οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους τους ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που είχαν κάνει στη ζωή τους.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση των ειδικών, ο δισταγμός και οι φόβοι τους όμως είχαν ως επακόλουθο να περάσουν πολύ καιρό προσπαθώντας να διαχειριστούν ολομόναχοι την διάγνωσή τους και τις επιπτώσεις που είχε στον ψυχισμό τους.
 
Με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά απαραίτητο είναι να γίνει εγκαίρως η διάγνωση (μέσα σε 12 μήνες από την εμφάνιση της βραδυκινησίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς).
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: