Το κύρια χαρακτηριστικά του Πάρκινσον είναι το τρέμουλο, τα προβλήματα στην ισορροπία και η επιβράδυνση στην κίνηση. Και φυσικα, όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της εκφυλιστικης νόσου του εγκεφάλου.
Η αιτία του Πάρκινσον είναι άγνωστη. Έχει παρατηρηθεί όμως πως η κληρονομικότητα παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι άνθρωποι που είχαν λάβει κοινά φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή της χοληστερόλης, είδαν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον να ξεκινούν χρόνια αργότερα από τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει ποτέ αυτά τα φάρμακα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για να διαπιστωθεί αν η καθυστερημένη έναρξη της νόσου Πάρκινσον οφείλεται όντως σε αυτά τα φάρμακα.
Από την ανάλυση των δεδομένων για 1.201 ασθενείς του Cedars-Sinai με νόσο του Πάρκινσον διαπιστώθηκε ότι:
- Οι ασθενείς που έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της ασπιρίνης, ήταν κατά μέσο όρο 8,6 χρόνια μεγαλύτεροι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων από τους ασθενείς που δεν είχαν πάρει τα φάρμακα.
- Οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, ήταν κατά μέσο όρο 9,3 χρόνια μεγαλύτεροι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
- Όσοι έπαιρναν β-αποκλειστές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ήταν κατά μέσο όρο 9,6 χρόνια μεγαλύτεροι όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα συμπτώματά τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα φάρμακα.
«Τα φάρμακα που μελετήσαμε έχουν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εξηγούν την επίδρασή τους στη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ελέγχουν τη φλεγμονή», δήλωσε ο Michele Tagliati, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας και διευθυντής του Τμήματος Κινητικών Διαταραχών στο Cedars-Sinai και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Νέα εξέταση αίματος το ανιχνεύει πριν εκδηλωθούν συμπτώματα