ΠΑΣΟΝΟΠ: Στο 74,1% η πληρότητα νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

26-12-2016

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (ICN), αλλά και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των περιοδικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ – για την περιβόητη ¨εργαλειοθήκη¨ του οποίου πολύς λόγος γίνεται τελευταία – το ΠΔ 87/1986 που ισχύει ίδιο κι απαράλαχτο 30 χρόνια μετά την υπογραφή του σχετικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κρίνεται ανεπαρκές, αναχρονιστικό, ξεπερασμένο, έξω από κάθε πλαίσιο λειτουργίας που προάγει την ποιότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Δημόσια νοσοκομεία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προωπικού.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή*, η κάλυψη του ήδη ανεπαρκούς αριθμού οργανικών θέσεων φτάνει μόλις στο 74,1%, δηλαδή 1 στις 4 οργανικές θέσεις είναι κενή, την ίδια στιγμή που ο όγκος των περιστατικών που κατευθύνονται στις δομές του ΕΣΥ υπερδιπλασιάστηκε σε μία πενταετία. 

Συγκεκριμένα, στο ΕΣΥ υπηρετούν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων) ενώ υπάρχουν 10.199 κενά. 

Ειδικότερα, η πολυπληθέστερη κατηγορία συναδέλφων μας είναι οι απόφοιτοι Τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ποσοστό 58,2% επί του συνόλου (17.033 υπηρετούντες, σε 21.922 οργανικές θέσεις ΤΕ).

Ακολουθούν οι συνάδελφοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  με ποσοστό 38,6% (11.281 υπηρετούντες σε 15.983 οργανικές θέσεις ΔΕ).

Τέλος, η μικρότερη κατηγορία αφορά τους συναδέλφους μας Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ποσοστό μόλις 3,2% επί του συνόλου (939 υπηρετούντες σε σύνολο 1547 οργανικών θέσεων ΠΕ), δημιουργώντας εύλογα απορίες σχετικά και με την ποιοτική επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού, εκτός της αριθμητικής.

Από τα στοιχεία που παρατίθενται, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα περιθώρια διαβούλευσης και ανέξοδων εξαγγελιών για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν τελειώσει.

Προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για τη μεταρρύθμιση της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης και την εισαγωγή στην νοσηλευτικής ειδικότητας μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών ως προϋπόθεση για την πρόσληψη, με την παράλληλη σύσταση Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού και την αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των νοσοκομείων, είναι ανέξοδες και ικανές να αντιμετωπίσουν το υπάρχον αδιέξοδο βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσο-μακροπρόθεσμα   μπορούν να  προσφέρουν στο ΕΣΥ προστιθέμενη αξία τόσο σε ότι αφορά την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί χθες!