Αναλύοντας στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι περπατούσαν πιο γρήγορα διέτρεχαν σχεδόν τον μισό κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή. Πρόκειται για μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Περπάτημα και καρδιά
Το περπάτημα με γρήγορο βήμα μάς προστατεύει επίσης την βραδυκαρδία και την ταχυκαρδία, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Μάλιστα η προστατευτική δράση του είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή όχι άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Heart. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αν και είναι γνωστό ότι το περπάτημα με γρήγορο βήμα προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπό του στις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
Για να διερευνήσουν το θέμα, εξέτασαν δεδομένα από 420.925 συμμετέχοντες στην μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:
- Περπάτημα με αργό ρυθμό (ταχύτητα κάτω από 4,8 χιλιόμετρα την ώρα)
- Βάδιση με μέτριο ρυθμό (ταχύτητα μεταξύ 4,8 και 6,4 χιλιομέτρων την ώρα)
- Βάδιση με γρήγορο ρυθμό (ταχύτητα πάνω από 6,4 χιλιόμετρα την ώρα)
Το 6,5% των συμμετεχόντων (πάνω από 27.800) περπατούσαν με αργό ρυθμό. Το 53% περπατούσαν με μέτριο και το 41% με γρήγορο. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 55 έτη. Πάνω από τους μισούς (το 55%) ήταν γυναίκες.
Τι έδειξε η έρευνα
Στη διάρκεια 13 ετών, το 9% των συμμετεχόντων (οι 36.574) ανέπτυξαν κάποια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Ειδικότερα εκδήλωσαν:
- Οι 23.526 κολπική μαρμαρυγή
- Οι 5.678 αφύσικα χαμηλό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία)
- Οι 2.168 κοιλιακή αρρυθμία (εκδηλώνεται στους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς)
- Οι 19.093 άλλες μορφές καρδιακής αρρυθμίας
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους δυνητικού συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο περπάτημα ότι το περπάτημα με μέτριο ή γρήγορο βήμα σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως οποιασδήποτε μορφής αρρυθμίας. Στην πραγματικότητα, η μείωση του κινδύνου ήταν κατά μέσον όρο 35% και 43%, αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, το περπάτημα με μέτρια ταχύτητα μείωνε κατά:
- 38% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
- 21% τον κίνδυνο άλλων καρδιακών αρρυθμιών
Αντίστοιχα, το περπάτημα με γρήγορο βήμα μείωνε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 46%. Μείωνε επίσης κατά 39% τις πιθανότητες αναπτύξεως άλλων μορφών αρρυθμίας.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο περισσότερο περπατούσαν οι συμμετέχοντες με μέτρια ή γρήγορη ταχύτητα, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν.
Η προστατευτική δράση της βάδισης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε μεταβολικούς και φλεγμονώδεις παράγοντες, εξήγησαν οι ερευνητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ουρικό οξύ: Τι θα γίνει αν αρχίσετε το περπάτημα